A Walk Among the Tombstones (2014)

a-walk-among-the-tombstones-poster

Filmul: A Walk Among the Tombstones
O producţie: SUA, 2014
Gen: Thriller
Durata: 1h 54min
Regia: Scott Frank
Distribuţia: Liam Neeson

 
Despre ce e vorba?
Matt Scudder, un detectiv particular cu o activitate la limita legii, intră în slujba unui traficant de droguri, pentru a-i găsi pe cei care i-au răpit şi omorât soţia.

Cine, ce şi cum joacă?
Tulburătorul Schindler’s List (1993) va rămâne pentru totdeauna un film de referinţă pentru cariera cinematografică a lui Liam Neeson. A fost rampa de lansare (târzie, nord-irlandezul, care mai înainte, lucrase printre altele ca stivuitorist pentru Guiness, având deja 41 de ani) a acestuia drept un excelent interpret dramatic, postură care i-a adus roluri mai mult sau mai puţin reuşite timp de un deceniu şi jumătate. Apoi, în 2008, a venit rolul care practic l-a reinventat pe Neeson: sub acoperirea lui Bryan Mills, agentul FBI indestructibil din Taken, actorul a devenit specialist în filme de acţiune cu protagonişti trecuţi de prima tinereţe. Iar din 2008 şi până azi, în ciuda unor titluri precum Taken 2, Non-Stop, Taken 3 sau Run All Night, care i-au adus titulatura puţin măgulitoare de „bunic” al producţiilor de acţiune, Neeson a avut câteva apariţii impresionante – în A-Team şi The Grey –, prin care a demonstrat că umorul (negru), adrenalina şi dramatismul sunt o combinaţie câştigătoare dacă partitura potrivită ajunge în mâinile actorului potrivit.

Din fericire, A Walk Among the Tombstones îşi găseşte locul alături de ultimele două, un thriller cu atmosfera unui quest game, în care tensiunea se construieşte din fragilitatea evidentă a detectivului-fost-poliţist Matt Scudder (Neeson) în raport cu lipsa de scrupule şi cruzimea celor doi răufăcători ai filmului. Neeson nu se desparte nici în acest film de pistol (portul de armă fiind, după cum spunea chiar el, una dintre obsesiile americanilor), dar violenţa acţiunilor sale nu mai este gratuită, ci pare mai degrabă o reacţie disperată la duritatea lumii din jur.

Cum mi s-a părut?
În esenţă, A Walk Among the Tombstones nu aduce nimic nou, fiind doar un alt episod din viaţa unui detectiv (tipic) din literatura şi cinematografia poliţistă – fost om al legii, luptându-se cu alcoolismul şi fantoma unui incident tragic petrecut cu câţiva ani înainte. Satisfacţia vine, în schimb, din maniera directă în care privitorul este aruncat într-o lume obscură, în care până şi mafia drogurilor este înspăimântată de doi ucigaşi de femei. A Walk Among the Tombstones este o mostră de film noir cum rar mai vedem astăzi, un thriller cu infuziuni dramatice, menit parcă să ne aducă aminte că, înainte de a deveni bătăuşul sexagenar preferat al Hollywood-ului, Liam Neeson şi-a făcut un renume de actor adevărat.

Concluzia
O mică bijuterie în era post-Taken, atât pentru titularul rolului principal, cât şi pentru public.
4 stele din 5.

Comments

  1. Mie imi plac filmele politiste cu detectivi alcoolici si deprimati asa ca am verificat si recenzia de pe Asociatia de Filme a Episcopilor Catolici, si nu e nici aia asa de rea, desi nu e nici prea entuziasta, dar zice ca totusi filmul ridica niste dileme morale interesante legate de comportamentul unor criminali total incorigibili plus probabil atei, (adica nu sunt totusi nici ei gen Jean Valjean, care reuseste totusi sa isi rascumpere greseala furtului de argintarie datorita bunavointei unui preot marinimos plus cu talent pedagogic si indulgent fata de pacatosii care fura de vreme ce pana si sf Augustin a zis in confesiunile lui ca a furat o pruna cand avea vreo 14-15 ani, si nici macar ca i-era foame, asa ca lui Jean Valjean, dar din impulsivitate juvenila), asa ca acum ma gandesc sa vad si eu filmul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *