After Earth (2013)

After-Earth-posterLa 1.000 de ani după ce – din motive necunoscute – omenirea şi-a părăsit originile, construindu-şi un nou viitor pe o nouă planetă, Cipher şi Kitai Raige, aka Will şi Jaden Smith (tată şi fiu atât pe ecran, cât şi în viaţa reală) redescoperă accidental Terra, ca o planetă sălbatică şi complet neprimitoare, unde speciile au evoluat având parcă un singur scop: să ucidă omul. Eşuaţi într-un teritoriu ostil, tatăl rănit şi fiul speriat depind de un singur dispozitiv de semnalizare, pierdut în pădurea virgină, pentru a chema ajutoare şi a se salva.

Ceea ce trebuia să fie iniţial o poveste “clasică” despre un părinte şi copilul său, plecaţi în drumeţie cu cortul, a fost transformat de Will Smith (în calitate de producător) într-un proiect sci-fi de amploare, încadrat într-o viziune futuristă a Pământului, abandonat de omenire, dar renăscut. Din păcate, însă, regizorul M. Night Shyamalan transformă ideea promiţătoare într-un ghiveci suprasaturat de CGI-uri, sentimentalisme ieftine şi izbucniri filozofice, renunţând la coerenţa unui fir narativ solid pentru… ceva nu foarte clar.

Concurând la capitolul oameni izolaţi într-o lume postapocaliptică cu mult-mai-titratul Oblivion, filmul nu excelează prin nimic: peisajele sunt atrăgătoare, dar incapabile să creeze emoţie, protagoniştii sunt ori lipsiţi de carismă (Will Smith este redus la un fel de robot incapabil de sentimente şi empatie), ori enervanţi de-a dreptul (Jaden Smith, aruncat într-o luptă pentru supravieţuire á la Hunger Games, se sclifoseşte în cea mai mare parte a timpului), iar povestea nu oferă niciun twist care să compenseze inevitabilele scăpări de logică.

Cea care “scapă turma” din când în când este muzica lui James Newton Howard, dar e prea puţin ca să spele gustul amar lăsat de un scenariu basic, lipsit de imaginaţie, de conversaţiile monosilabice dintre tată şi fiu, ori de lipsa de prezenţă scenică a necoptului Jaden Smith.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *