Despicable Me 2 (2013)

Despicable-Me-2-poster

Filmul: Despicable Me 2
O producţie: SUA, 2013
Gen: Animaţie
Durata: 1h 38min
Studio: Universal Pictures, Illumination Entertainment
Voci: Steve Carell, Kristen Wiig, Benjamin Bratt, Miranda Cosgrove, Russell Brand, Ken Jeong

 
Despre ce e vorba?
Retras din activitatea de super-răufăcător, Gru (Steve Carell) îşi umple întreg timpul cu fetele sale – Margo (Miranda Cosgrove), Edith şi Agnes –, cu amuzanta armată de minioni şi cu un Dr. Nefario (Russell Brand) plictisit de făcut gemuri în laboratorul secret, altădată locul în care se concepeau cele mai îndrăzneţe planuri împotriva lumii. Într-o bună zi, Dr. Nefario demisionează, fiind atras de planul diabolic al unei alte minţi criminale, în timp ce Gru este răpit de Lucy (Kristen Wiig), o femeie misterioasă, care-l duce la sediul subacvatic secret al Ligii Împotriva Infractorilor [da, ştiu, sună mult mai bine în engleză]. Aici, Gru află de dispariţia unei arme periculoase, care transformă orice fiinţă într-o creatură albăstrie şi letală. Aparent, cel răspunzător de toate acestea se ascunde în mall-ul din oraş, unde Gru trebuie să pătrundă sub acoperire şi să descopere identitatea vinovatului. La faţa locului, suspiciunile lui Gru se îndreaptă către Eduardo (Benjamin Bratt), patronul unui restaurant mexican… Între timp, minionii încep să dispară, micuţa Agnes vede în Lucy o viitoare mamă, iar Margo trăieşte o îndrăgosteală juvenilă cu Antonio, fiul lui Eduardo.

Cum mi s-a părut?
Despicable Me 2 este un film foarte bine primit de către public, aproape indiferent de vârstă. Asta deoarece, spre deosebire de predecesorul său, reţeta umorului din DM2 este mult mai simplă: minionii. Galbeni, trăzniţi şi cu un limbaj intuitiv, ajutoarele lui Gru sunt devin adevăraţii protagonişti ai filmului. Astfel, din punct de vedere al conceptului artistic, DM2 reprezintă un pas înapoi.

Acţiune: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Umor: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Imagine: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Animaţie: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Muzică: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Atmosferă: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226

În Despicable Me descopeream un bad guy insolit, a cărui întâlnire neaşteptată cu trei fetiţe orfane îi schimbă complet viaţa – o idee interesantă, potenţată de intervenţiile hazlii ale minionilor. În DM2, lucrurile se întorc la 180 de grade: minionii capătă prim-planul, iar Gru şi aventurile lui de fost-răufăcător-chemat-în-slujba-binelui, împreună cu fetiţele care au propriile probleme, trec într-un plan secundar. Ciudatele creaturi galbene sunt irezistibile, nimic de comentat, dar nu reuşesc să compenseze pe deplin simplitatea scenariului: cel mai mare fost-infractor al lumii, Gru, este chemat să demaşte un criminal; cu un nas fin, Gru rezolvă imediat misterul, dar – culmea! – nu-l crede nimeni; filmul se mai învârte de câteva ori în jurul cozii, pentru ca minionii să primească mai mult timp de ecran. Promovarea excesivă a personajelor care, peste un an, vor avea propriul film, poate plictisi la un moment dat.

Dar Despicable Me 2 rămâne cel puţin la fel de atractiv ca înaintaşul său, pentru că minionii fac de toate şi cântă unele dintre cele mai populare hit-uri ale anilor ’80-’90, artificiile verbale ale lui Gru sunt ireproşabile, grafica este fermecătoare şi filmul este, în ansamblu, cât se poate de prietenos.

Concluzia
DM2 nu este – şi nici nu încearcă să fie – cea mai bună producţie de animaţie. Este un film simplu şi drăguţ, adresat cu predilecţie copiilor, cu unele “pastile” pentru adulţi, cum sunt aluziile la Bruce Willis, Star Wars şi Lord of the Rings, ori melodiile (celebre) din coloana sonoră.

Per ansamblu: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226

Povestea este simplă şi nu atât de elaborată ca în primul film, indiferent că vorbim de Gru sau de fetele acestuia. În plus, DM2 este lipsit de emoţia care l-a ajutat pe Despicable Me-întâiul să contureze nişte personaje memorabile.

Dar, încă o dată, minionii sunt adorabili, iar cine i-a conceput a avut o idee de geniu să-i aducă pe marele ecran sub forma unor bomboane Tic-Tac umblătoare [iniţial, minionii erau şi ei oameni – asemănători celor care apar în secvenţele arctice de la începutul lui DM2].

Comments

    1. Motorul filmului este unul pur comercial: minionii sunt scosi la inaintare, fara prea multe subtilitati. Aici pierde puncte DM2, in conditiile in care primul film miza pe o idee originala.

      Dar placerea de a-l viziona este cel putin aceeasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *