End of Watch (2012)

end-of-watch-posterBrian şi Mike sunt ofiţeri în cadrul LAPD şi parteneri de patrulă – doi poliţişti prieteni cu abordări “neortodoxe” şi controversate ale meseriei pe care o practică, dar şi cu rezultate remarcabile. Purtaţi de elanul renumelui de “cai breji” pe care şi l-au creeat, cei doi se amestecă în planurile unei grupări criminale extrem de periculoase, fără a se gândi prea mult la consecinţe…

End of Watch putea fi unul dintre cele mai bune filme poliţiste din ultimii ani. Ba, în opinia unora, chiar este, în special cei familiarizaţi cu viaţa de stradă de la periferiile LA-ului remarcând verosimilul celor întâmplate. Realismul este dat mai ales de tehnica found-footage folosită de regizorul (şi scenaristul – acelaşi care a scris alte două filme cu priză la public: Training Day şi The Fast and The Furious) David Ayer. End of Watch este o incursiune la persoana întâi în viaţa de zi cu zi a poliţiştilor de stradă americani.

Sau… ar fi trebuit să fie la persoana întâi. În răstimpuri, camera trece din mâna personajului Brian (cel care  documentează viaţa poliţiştilor pentru un proiect academic) în mâna regizorului Ayer, schimbând perspectiva la persoana a treia. Oscilaţiile nu fac decât să obosească şi mai mult spectatorul – Brian este în primul rând poliţist şi abia apoi cameraman amator, astfel încât filmările sunt serios zdruncinate – şi să atragă atenţia asupra unor întrebări de care, altfel, nu s-ar fi sinchisit nimeni: de ce membrii unei găşti de stradă s-ar filma pe ei înşişi în timpul atacului asupra unei bande rivale sau de ce un ofiţer de patrulă ar fi mai preocupat de filmat decât de circumstanţele în care se află?… Din punctul meu de vedere, renunţând la found-footage, filmul n-ar fi avut decât de câştigat.

Altfel, protagoniştii Jake Gyllenhall (Brian) şi Michael Pena (Mike) sunt simpatici din prima clipă şi funcţionează ca o echipă atât în timpul serviciului, cât şi în afara lui. Marele merit al celor doi este că reuşesc să transforme filmul mai mult într-o dramă de personaje decât într-o acţiune cu împuşcături. În fapt, ritmul este unul destul de aşezat iar adrenalina loveşte abia în ultima jumătate de oră. Spre final, acţiunea din End of Watch se aseamănă cu cea din Dredd – doi poliţişti împresuraţi şi izolaţi de forţe ostile într-o incintă necunoscută, din care trebuie să găsească o cale de ieşire în timp ce sunt “tocaţi” cu foc continuu de arme automate.

În alte roluri mai apar Anna Kendrick şi Frank Grillo.

În concluzie, End of Watch este o producţie peste medie, care putea fi chiar mult mai bună decât atât. Filmul este construit practic în jurul cuvântului (englezesc) cu f… şi conţine destul de multă violenţă. Dacă tot vă mai atrage, iată şi un trailer:

Comments

        1. Te inteleg, sa stii. La urma urmei, asa am invatat limba engleza: de la Cartoon Network.

          Insa eu nu suport filmele dublate de felul meu. D-apai sa mai fie dublate si-n germana… Schrecklich!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *