Getaway (2013)

getaway-137001l

Filmul: Getaway
O producţie: SUA/Bulgaria, 2013
Gen: Acţiune
Durata: 1h 30min
Regia: Courtney Solomon
Actori: Ethan Hawk, Selena Gomez, Jon Voight

 
Dintr-un motiv oarecare (pe care filmul nu se oboseşte să-l credibilizeze), în Bulgaria[WTF?], un mafiot (Jon Voight), care nu se află fizic în Bulgaria[WTF?], îl şantajează pe Brent Magna (Ethan Hawke), un pilot de curse american căzut în dizgraţie şi retras în Bulgaria[WTF?], să participe într-o operaţiune murdară. Brent trebuie să fure o maşină – o bijuterie rară a muscle-cars-urilor americane[WTF?], The Shelby Super Snake Mustang – al cărei proprietar este o tânără bulgăroaică[WTF?] fără nume şi de bani gata, care vorbeşte ca o americancă get-beget[WTF?], arată ca o adolescentă cu rădăcini latino[WTF?] şi, pe deasupra, n-are nicio jenă să ameninţe oamenii cu pistolul, în plină stradă[WTF?]. Mai mult, necunoscuta(Selena Gomez) este fată de bancher, iar tatăl îi povesteşte odraslei sale câte-n lună şi-n stele despre protocoalele de securitate ale instituţiei pe care o conduce şi prin care spală sume uriaşe de bani negri[WTF?]. Între cei patru – mafiot, pilot, adolescent şi bancher – există o legătură necunoscută spectatorului, de care filmului nu îi pasă.

Odată intrat în posesia maşinii, cu tot cu deţinătoarea de drept, se pare că sarcina principală a lui Brent este să fure un disc cu informaţii valoroase de la bancher. Sarcina în sine – cu tot cu revelaţia de la faţa locului că mafiotul deja îşi trimisese propriii acoliţi întru capturarea prăzii, făcând astfel redundantă implicarea lui Brent şi a fetei[WTF?] – ocupă cel mult 10 minute din film. Restul de mai bine de o oră este petrecut aiurea pe străzile Sofiei, alături de Brent care se ba se angajează în interminabile şi inutile urmăriri cu maşinile poliţiei locale[WTF?], ba distruge domeniul public (şi frumuseţe de maşină), aşa cum îi comandă prin telefon mafiotul[WTF?]. La dezafectarea sistematică a propriului parc auto, poliţia răspunde cu o pasivitate ridicolă; după fiecare echipaj scos din circuit, Brent se pierde pe străduţele metropolei, fără să fie deranjat măcar de un singur elicopter[WTF?].

Pus pe “hârtie”, Getaway aduce a adaptare cinematografică a lui Most Wanted, episod al consacratei serii de jocuri Need for Speed, în care înfruntările tête-à-tête cu bolizii poliţiei erau toată distracţia. Privit, însă, pe ecran, Getaway este doar un tur de forţă şi distrugere fără sens, care nu reuşeşte să distragă atenţia de la o poveste idioată.

Junk.

Comments

  1. Parca-l descarcasem acum nu multa vreme si l-am pus in lista “de rezerva”, pentru atunci cand am timp si n-am la ce film sa ma uit. Probabil o sa-l sterg 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *