Godzilla (2014)

godzilla_2014_official_movie_poster_8_by_minanfranco-d7ayb4e

Filmul: Godzilla
O producţie: SUA, 2014
Gen: Action
Durata: 1h 3min
Regia: Gareth Edwards
Actori: Aaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche, David Strathairn

 
Cândva, demult, când era – pare-se – un bulgăre radioactiv pierdut în imensitatea spaţiului, Pământul era populat de insecte uriaşe, consumatoare de radiaţii, pe lângă care cei mai mari dinozauri cunoscuţi omului par o glumă proastă. Apoi, insectele uriaşe au dispărut [Cum? Ce ce?… Nu ştim, nu ne interesează, sunt detalii care ar îngreuna prea mult un scenariu de film fluşturatic de la Hollywood]. Totuşi, spre sfârşitul secolului 20, oamenii au descoperit rămăşiţele acestei specii, reuşind chiar, în următorii 15 ani, să readucă la viaţă o asemenea creatură. Însă, cum umanitatea este recunoscută pentru erorile-i epocale, odată ajunsă la maturitate, creatura MUTO (Mutant Unidentified Terestrial Organism) îşi ia lumea-n cap, distrugând totul împrejur, în încercarea de a se reuni cu o femelă care – pare-se – a fost şi ea recuperată într-un stadiu incipient şi crescută într-un depozit de deşeuri nucleare.

Intră în scenă vânătorul singuratic Alpha, un monstru acvatic pe care, în anii ’50, sub paravanul testelor nucleare, americanii au încercat de zor să-l distrugă. [O explicaţie foarte interesantă găsită pentru bombele atomice detonate în atolii Pacificului. Ar fi fost, însă, şi mai interesant motivul încetării experimentelor. Dar asta ar fi însemnat puţină imaginaţie, iar un blockbuster are orice, numai creier nu] Creatura a fost denumită Gojira şi – pare-se – uriaşele insecte amatoare de radioactivitate sunt duşmanii ei naturali. Prin urmare, după mai bine de jumătate de secol, apariţia insectelor îl trezeşte şi pe vânător. În mod curios, creatura nu reacţionează în niciun fel la vederea oamenilor care au hăituit-o în trecut, iar oamenii dau dovadă de o familiaritate bizară, numind bestia Godzilla – cu aceeaşi naturaleţe cu care i-ar fi spus unui câine cuţu.

Godzilla omoară insectele [fără a se hrăni cu ele, ceea ce în lumea animală e destul de ciudat, căci ucigaşii de amorul artei nu sunt ceva comun], se întoarce în ocean şi oamenii sunt fericiţi. Ce bine că în lumea asta, pe care – cu ignoranţă – o considerăm cunoscută, există monştri care să ne scoată din încurcătură!

Singurul care pare cu adevărat uluit de desfăşurarea evenimentelor este doctorul Ishiro Serizawa, însă, din nefericire, doar atât foloseşte scenariul din talentul lui Ken Watanabe: o veşnică figură surprinsă. În rest, Godzilla aruncă în mediocritate o distribuţie cu nume precum Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche sau David Strathairn.

Aşadar, junk.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *