Iron Sky (2012)

Smart-phone-urile şi al treilea război mondial.
Sau naziştii de pe lună, Lady Gaga, personaje din Starcraft şi costumaţii de concert Rammstein…

În 1945, în timp ce Berlinul era capturat din mâinile naziştilor, aceştia se retrăgeau discret pe Lună, ca să pună bazele celui de-al patrulea Reich. Câteva zeci de ani mai târziu, o misiune lunară americană descoperă accidental colonia germană; unul dintre astronauţi este ucis, iar celălalt (un negru, culmea ghinionului) luat prizonier. Naziştii descoperă că super-arma lor de distrugere în masă poate fi activată de smart-phone-ul captivului [aviz posesorilor de asemenea jucării; cine ştie ce lucruri măreţe se întâmplă, de fapt, în galaxie, în timp ce voi jucaţi nepăsători Angry Birds], însă bateria epuizată a telefonului pune capăt bucuriei nemţilor înainte de a începe. În consecinţă, cel mai cel dintre nazişti, aspirant la titlul suprem de Führer, alături de iubita lui blondă, sunt trimişi pe Pământ să facă rost de tehnologia necesară folosirii Gottendammerung-ului (super-arma cu pricina). Însoţiţi de astronautul negru transformat în arian – respectiv cu pielea albită şi părul blond – cei doi ajung pe planeta-mamă, bineînţeles la New York şi, printr-un concurs de împrejurări, ajung în staff-ul de campanie al preşedintelui-femeie al Statelor Unite, care candidează la un nou mandat…
Deşi are un titlu cu rezonanţă, iar atmosfera duce imediat cu gândul la Sky Captain and the World of Tomorrow, Iron Sky este cu totul altceva – o neaşteptată satiră europeană, care ia peste picior unele dintre coordonatele prezentului, de la facţiunile neo-naziste până la duplicitatea membrilor ONU, în frunte – desigur – cu Statele Unite ale Americii şi terminând cu credinţa unora privind civilizaţiile ascunse pe faţa nevăzută a Lunii.
Filmul este îndeajuns de uşurel şi de haios pentru a adresa cu succes şi alte categorii de public – în afara pasionaţilor celui de-al doilea război mondial, ori a adepţilor teoriei conspiraţiei. Prin urmare, dacă aveţi chef de o parodie în stil diesel-punk, vă recomand Iron Sky.
P.S. Vă întrebaţi probabil ce treabă au naziştii cu Starcraft-ul… Păi, în lupta de final, flota spaţială a pământenilor este condusă – cum altfel – de battle-ship-ul american, comandată de fostul şef de campanie al preşedintei SUA, costumată precum Kerrigan (pentru cine cunoaşte povestea din Starcraft).

Comments

 1. La mine review-ul suna cam asa: Iron Sky e una dintre cele mai mari dezamagiri din ultimul an si unul dintre cele mai proaste filme vazute 😛

  Aveam asteptari mari, tocmai pe partea de satira 😛

  1. Asta-i chestia cu satira/parodia: iti place sau nu-ti place. Cum e cu emisiunea lui Bendeac: are o popularitate neasteptata, dar mie mi se pare o porcarie.

   In privinta lui “Iron Sky”, e foarte posibil ca eu sa fiu influentat de partea cu zvasticile, Heil Hitler (chiar daca unui Fuhrer ii zice “al Lunii”, iar pe celalalt il cheama Adler), motociclete cu atas si Faustpatron-ul ala folosit tocmai pe Luna.

 2. Eu ma asteptam la o satira cu gust nordic, una in care oamenii isi pastrau seriozitatea, chiar si in conditiile respectiva (apropo de Mars Attacks!).

  P.S: Nu stiu unde e linkul tau, te superi daca-l mai oferi o data? (la mine pe blog zic).

  1. Imi plac filmele nordice (unele). Acolo unde seriozitatea merge mana in mana cu tema filmului. In cazul lui Iron Sky, cred ca ar fi fost mai greu de receptat.

   Ironia simpla, grosiera uneori, e mai accesibila.

   Aluzia la Reich-ul de pe Luna, in conditiile in care nazistii visau la Reich-ul milenar, mi se pare excelenta.

   La fel, nazistul-sef Adler, cu un titlu imposibil de pronuntat pana si in limba lui materna, care este mai inalt decat toti ceilalti, mai puternic decat toti ceilalti, mai curajos, mai…, mai… Dar nu este blond (la fel cum Hitler nu a putut dovedi niciodata ca nu este evreu).

   Si exemplele pot continua…

 3. Suna a ingrediente miraculoase de film de vazut la betie! Pare adorabil, il vad NEAPARAT! Eu de cand ti-am citit titlul am gandit exact ca taranii aia cu iPhone si inaintemergatori la mall, adica “it’s a MUST frate!” Il vad sa stiu ca mor! Asta-i din ala care cure…orice!

  1. Da, vorbeam ca niste inainte mergatori pe care i-am auzit la un radio romanesc pe care-l ascult ca sa ma autoflagelez si sa invat expresii 😀 .

  1. Nu, zau, chiar am asteptat sa-mi treaca morozitatea, si i-am acordat atentie, cred eu, destul de impartiala, (atat cat pot eu asa in general in perioada asta a vietii mele). NU spun ca e un dezastru, dar nici nu e un film onorabil pt un regizor ca Sir Ridley Scott, care, in cazul asta mai e si producator. De aia mai mult m-a enervat. Chiar am fost tentat sa incerc sa verific cum mai sta cu sanatatea in ultima vreme, ce se mai intampla in viata lui asa in general, etc., probabil ca o duce cam rau cu banii, ca e clar film pur comercial de nivel de gamble + politically correct la un nivel mai mult decat cliseistic.

  2. Cred ca e mai mult o reclama ca sa ridice vanzarile la DVD-urile in editie noua Blue-Ray, etc, cu filmele lui anterioare.

   Am mentiune speciala pt d-na Noomi Rapace, si machiorul ei, care s-au straduit cat au putut. In rest costumele, efectele speciale sunt intr-adevar de nivel de dezastru. Doar primele scene panoramice par incarcate de ceva emotie transmisibila. Mai am cateva observatii punctuale, inclusiv despre cele 2-3 “teme” principale care se straduiesc sa sustina filmul si scenariul lui, despre personajul David, si d-na Charlize Theron, (ca dl Fassbender e efectiv neobservabil), dar efectiv nu doresc sa stric bucuria nimanui. E total OK de vazut pe gratis, desi poate pe gratis operatoria va aparea cam prost reprezentata, cam intunecata, dar oricum paleta de culori nu e cine stie ce, asa ca zau daca conteaza.

  3. Clarificare: cand am zis “pe gratis” voiam sa zic asa frumos organizat si romatic invitati la un date de cineva care va plati vizionarea acelui film pe ecrane 3 D pt dvs.

  1. Pai si eu m-am incapatanat sa-l vad desi a scris in mass-media ca “recenziile sunt mixte”, si m-as fi incapatanat sa-l vada chiar daca citeam o recenzie si mai proasta decat a mea, pt ca intr-adevar am asteptat filmul asta cu nerabdare, si putin mi-a pasat de recenzii, si mi-am nesocotit pana si propriile mele presimtiri numai ca sa vad filmul asta ! Cred ca pe asta se bazeaza si dept marketing al companiei producatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *