Jurnalul de grădi al lui Flippy (9)

logoAm dedicat această săptămână legumelor de toamnă – iar Zâna Toamnă nu s-a lăsat aşteptată şi ne-a trimis un coş cu bunătăţi. Personajul principal al săptămânii a fost Morcovel, care şi-a dorit să cunoască fiecare albinuţă în parte şi, în acelaşi timp, să-i prezinte pe prietenii care-i erau alături în coşul Toamnei.

Astfel, luni am observat legumele din coş şi am denumit caracteristicile specifice (culoare, formă). Fiecare copil a ales o legumă din coş, pe care a denumit-o, pipăit-o, mirosit-o, iar la sfârşit am gustat din varza cea săltăreaţă, precizând importanţa ei în alimentaţie… Ziua a continuat cu audierea cântecului A plecat mama la piaţă, cântec ce i-a bucurat pe copii.

Gradi1

Marţi am fost întâmpinaţi de Morcovel, care şi-a dorit să le salute pe Albinuţe cu apelativul Bună dimineaţa, albinuţelor! Acest moment a stârnit multe zâmbete, albinuţele fiind dornice să-i ofere lui Morcovel o îmbrăţişare de bun-venit.

Ca să aflăm mai multe despre Morcovel, acesta ne-a propus să învăţăm o poezie:

Morcovelul cu codiţă
A crescut în grădiniţă
Şi mămica l-a luat
Şi în ciorbă l-a tocat
Toc-toc-toc
Ciorba e pe foc.

Ne-am continuat ziua cu lipirea legumelor vesele în coşul toamnei, nu înainte de a le observa şi denumit.

Gradi2

Miercuri am folosit Lingura Cuvântului pentru a ne saluta şi verbaliza cum ne simţim, însă de această dată ne-am gândit să ne salutăm folosind o legumă cunoscută: Bună dimineaţa, castravete! Bună dimineaţa, ardei! Astăzi mă simt vesel/trist.

În aceeaşi zi, legumele ne-au provocat să le sortăm şi apoi să le lipim după criteriul mai multe/mai puţine. Albinuţele s-au arătat foarte conştiincioase în selectarea cu atenţie a jetoanelor.

Pentru a ne destinde puţin, am jucat jocul Aleargă la cercul pe care ţi-l indic! Fiecare cerc avea desemnată o legumă, pe care fiecare albinuţă avea să o recunoască, alergând spre ea. Spre sfârşitul primei părţi din zi, ne-am bucurat de soarele călduţ de toamnă, în parcul grădiniţei.

Gradi3

Joi am observat castravetele şi roşia, pe care le-am comparat (culoare, formă) şi gustat, spre bucuria albinuţlor, iar această activitate s-a finalizat cu pictarea lor. Ziua de joi s-a încheiat cu opţionalul de religie, unde maica Gabriela le-a povestit şi arătat copiilor semnul Sfintei Cruci.

Vineri am repetat poezia despre Morcovel şi am jucat jocul Baba oarba, pe care l-am îndrăgit mult. La activităţile liber-alese, copiilor le face mare plăcere să descopere imagini în cărţi, să se joace împreună pe covor, să deseneze.

În partea de dup-amiază, albinuţele s-au jucat cu hârtia creponată şi, prin rupere, au format biluţe de hârtie, pe care le-au lipit pe forma desenată a unui morcov, au repetat poezia Morcovelul. Joi am jucat un joc pe echipe (echipa roşiilor şi echipa morcovilor), fiecare albinuţă alegându-şi echipa/leguma pe care dorea să o reprezinte. Ne-am amuzat foarte mult când ne-am amestecat, după care am format o înşiruire cu leguma pe fiecare o avea în mână.

Comments

  1. What about Bob ?
    Ha ! Ha ! Nu am rezistat sa nu intreb asa off topic, utilizand titlul unui binecunoscut film de comedie !

    1. Bob nu prea are cu ce se lauda. Ma rog, ini inchipui ca fiecare noua zi este ceva extraordinar pentru el, dar, in afara de asta, preocuparile lui sunt banale: somn, mancare, caca (foarte important). Aaa, si colici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *