Les Misérables (2012)

Les Miserables 2012 1O poveste clasică a literaturii universale (Les Misérables – Victor Hugo), o distribuţie solidă (Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter), un regizor de oscar (Tom Hooper – The King’s Speech) şi o abordare relativ inedită pentru o operă literară de amploare – musical. Cu alte cuvinte, toate premisele pentru un film excelent.

Iar Les Misérables îndeplineşte acest deziderat – până la un punct. Imagistica (decoruri, costume, efecte speciale) este ireproşabilă, iar jocul actorilor, chiar şi cântat, este la înălţimea aşteptărilor creeate de o asemenea distribuţie. Din acest punct de vedere, filmul reuşeşte să transpună pe ecran atmosfera romanului lui Hugo. Complet deconcertant este, însă, următorul paradox: deşi acţiunea se derulează cu iuţeală, percepţia este aceea a unui film extrem de plictisitor (timpul de rulare depăşeşte două ore şi jumătate).

Un alt aspect oarecum deranjant este… întunericul. Mare parte a filmului se desfăşoară într-un clar-obscur care, combinat cu lungimea considerabilă, poate deveni obositor.

În concluzie, Les Misérables nu este un film prost, ci – mai degrabă – dezamăgitor… Şi ar trebui să închei cu precizarea că este opinia unui om care n-a citit în prealabil romanul.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *