Litoral 2013 – Note de călătorie (1)

Notebook_Travel Notes* N-am mai fost la Costineşti din anul 1 de facultate (2004) şi, cu excepţia unui weekend prelungit cu două zile “furate” de la Agenţie, petrecut la Eforie Nord în 2010, nici n-am mai fost pe litoral. Am recuperat, însă, timpul “pierdut”, acum – pe final de august – printr-o şedere de şase nopţi în staţiunea-reper (după Vama Veche) a tineretului indigen: Costineşti. A fost tot un fel de vacanţă studenţească, dar cumva la clasa premium: posibilitate de mişcare cu maşina proprie (în locul legendarului tren spre mare), cazare – ieftină, dar foarte comodă – la pensiune, mic dejun pe plajă, cu gogoşi şi iaurt, mese pe alese la orice restaurant sau terasă mi-a poftit inima (în locul “tradiţionalei” shaorme ori a cozilor pitoreşti la “împinge-tava”).

* Primul gând care te izbeşte odată (re)integrat în viaţa pestriţă de pe litoral este o întrebare: în lipsa presiunii financiare, de ce naiba ar veni cineva aici? Şi cum românul are “frumosul” obicei de a răspunde la o întrebare cu o altă întrebare, sunt convins că primul răspuns la care se vor gândi unii dintre voi (dat fiind şi istoricul meu de călător în afara graniţelor) este clasica mirare Păi, tu de ce te-ai dus? Ei bine, în cazul meu, o conjunctură încărcată de evenimente profesionale m-a adus în situaţia de a nu avea nimic pregătit nici măcar cu o zi înainte de a pleca în concediu. Şi cum n-am găsit pe nicăieri o opţiune super-mega-ultra-last minute convenabilă, am venit cu soluţia de “avarie” a unei băi în mare.

* Revenind, însă, la chestiunea de bază: de ce-ar veni cineva în concediu aici? Nu doar la Costineşti, ci pe litoralul românesc în general… Infrastructura este deplorabilă, ţigăneala în floare, iar preţurile crescute fără acoperire. N-am intenţia de a mă transforma într-un nou inspector-vacanţă de la Pro TV, ci întreb cu dezamăgirea celui care vede cum se alege praful (nisipul?) de turismul românesc.

[Deoarece n-am ajuns acasă (încă), iar accesul la internet este oarecum limitat, am să reiau mai pe larg aspectele de mai sus într-o însemnare viitoare. De asemenea, pentru cei interesaţi, şi pozele vor veni ceva mai târziu.]

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *