Mama (2013)

urlMama este o fostă pacientă a unui azil de nebuni, care evadează pentru a-şi recupera bebeluşul rămas în grija autorităţilor. Urmărită, femeia se aruncă într-un lac de pe o stâncă, cu tot cu prunc. În cădere, impactul cu o creangă ucide copilul pe loc – acesta rămând agăţat –, iar femeia moare în apele lacului. Ulterior, autorităţile recuperează micul trup neînsufleţit, corpul femeii se pierde în unde şi – astfel – cei doi sunt separaţi definitiv.

Femeia se transformă în fantomă şi, pentru următoarele secole, bântuie pădurile din împrejurimi, căutându-şi copilul. În urma unui lanţ de evenimente, care fac subiectul filmului, stafia este reunită cu rămăşiţele bebeluşului şi… sfârşit?

Nu. Chiar dacă poveştile şi legendele mai mult sau mai puţin urbane descriu fantomele drept spirite care caută să îndrepte ori să răzbune un rău suferit în timpul vieţii, femeia nu-şi găseşte alinarea odată cu osemintele copilului… Din această perspectiva, finalul filmului mi se pare cel puţin bizar.

O altă bizarerie – care aproape a început să mă obsedeze, căci am remarcat-o şi în multe alte filme – o reprezintă ferestrele luminate ca ziua, care apar în scene din case fără pic de lumină, pe timp de noapte.

În rest, un horror ce urmează îndeaproape căile bătătorite ale genului (fantome care scurtcircuitează becuri, fluturi cap-de-mort din belşug etc), fără să iasă cu nimic din mediocritatea care descrie atât de bine majoritatea filmelor de acest film. În rolul mamei de conjunctură, care luptă împotriva mamei-stafii, Jessica Chastain.

Comments

  1. Fuck. Imi place genul, insa nu stiu daca am curaj sa ma uit singur la acest film. Cand e vb de copii in horror, am nevoie de camarad de vizionare 🙂

      1. Atât Sinister, cât şi Mama, m-au speriat mai mult decât de obicei! Nu-s filme de trecut în categoria must see, însă simplul fapt că au copii în scenariu mă îngrozeşte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *