Mecanica inimii

mecanica-inimii-afisMathias Malzieu este un scriitor, compozitor şi interpret francez, născut în 1974. În 1993 a întemeiat formaţia rock Dionysos. Trei ani mai târziu şi-a abandonat studiile cinematografice, dedicându-se în întregime muzicii, adoptând în compoziţiile sale teme precum Războiul stelelor, legenda lui Zorro sau colecţiile de jucării Kinder Surprise – fiind poreclit „Peter Pan”pentru refuzul său de a se maturiza. În anul 2002 a debutat cu un volum de povestiri, după alţi trei ani publicând romanul autobiografic Cel mai mic sărut pomenit vreodată. În 2007, al doilea său roman, Mecanica inimii, s-a bucurat de o primire călduroasă atât din partea publicului, cât şi a criticilor.

Plecată din Maramureş, de pe valea Izei, ajunsă în Bucureşti la numai 14 ani şi debutând în zona artelor la 16, Chris Simion a ajuns un nume cunoscut în ţară şi în afara ei prin piesele de teatru scrise şi regizate, prin cărţile publicate.

Maia Morgenstern este una dintre cele mai iubite actriţe ale României. Medeea Marinescu are un farmec şi o efeverscenţă capabile să-l arunce în transă şi pe ipoteticul singur spectator dintr-o sală altfel goală. Marius Manole se transformă la fiecare reprezentaţie. Marian Râlea va rămâne întotdeauna Magicianul şi, chiar dacă vrea sau nu, din spatele uriaşului său talent pentru comedie şi dramă deopotrivă, va răzbate căldura melancolică a părintelui de sub ale cărui aripi ocrotitoare şi-au luat zborul copii cu talent – astăzi la rândul lor actori. În final, Şerban Pavlu este unul dintre cei mai carismatici băieţi răi ai scenei româneşti.

Reuniţi pe aceeaşi scenă, scriitorul-muzician, regizoarea-scriitoare şi actorii-trupuri-suflete au prilejuit publicului ieşean unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale începutului de 2015. Mecanica inimii este o tulburătoare poveste despre dragoste, despre curajul de fi tu însuţi şi de a-ţi depăşi limitele – este povestea lui Jack, băieţelul adus pe lume printr-un miracol şi care este dispus până la capătul lumii pentru a găsi dragostea. Şi cum iubirea nu se învaţă de la alţii, ci se descoperă de unul singur, călătoria lui Jack este una iniţiatică, un drum spre maturizare, pe parcursul căruia începe să vadă suferinţa din jurul lui, să înveţe despre viaţă, să înţeleagă dezamăgirea şi suferinţa.

Mecanica inimii este o alegorie – una pe care, recunosc, n-am înţeles-o în toate subtilităţile ei. Dar acolo unde povestea îşi pierde farmecul, piesa recuperează prin decorul minimalist, muzică şi, mai ales, jocul protagoniştilor ei. Din acest motiv, sunt convins că, oriunde îl vor purta pe Jack căutările sale, va găsi acolo mulţimi de oameni dornici să-l asculte, să-l aplaude şi să-l iubească, devenind astfel parte din spectacolul vieţii lui.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *