Om bogat, om sărac

poorrich-300x197Rich Man, Poor Man – Irwin Shaw (1970)
Am descoperit acest titlu în cele peste 200 de cărţi ale bibliotecii din întuneric, pe care, fapt recunoscut de la bun-început, le-am cumpărat pentru a le transforma într-un insolit – şi reuşit – element de décor. Cu riscul de a părea snob, multe dintre volume le-am citit înainte de a începe construcţia bibliotecii personale, iar pe unele (gen Patul lui Procust) nici n-am să le citesc vreodată.

M-am oprit, aşadar, asupra acestui titlu întrucât mi-a adus aminte de serialul omonim al copilăriei mele, ce se difuza seara pe TVR 1 – după ora 21.00, ca băieţii bine-crescuţi şi cu program riguros de somn, ca mine, să nu-l poată vedea, decât cel mult câteva secvenţe pândite chinuit pe gaura cheii.

Am început să citesc nu din curiozitate de a vedea cât de bine reuşeau cineaştii de-acum câteva zeci de ani să transpună o carte într-un scenariu de film, ci pentru a vedea cine erau singurele două figuri ce mi-au rămas în minte, Peter Strauss şi Nick Nolte – ambii tineri şi arătoşi.

Am descoperit că erau Rudy (Strauss) şi Tom (Nolte), băieţii unui brutar neamţ emigrat în Statele Unite în prima jumătate a secolului 20. Din acest punct, explicaţia titlului devine evidentă: Rudy devine un prosper om de afaceri, cochetând chiar şi cu succesul în politică, în timp ce Tom este un bătăuş care nu-şi găseşte rostul pe lume.

Cartea împleteşte poveştile lor de viaţă cu cea a surorii, Gretchen, începând cu victoria aliaţilor în cel de-al doilea război mondial şi până în pragul conflictului din Vietnam. Dintre cei trei – abilul Rudy, frumoasa Gretchen şi durul Tom –, doar ultimul se apropie cel mai mult de echilibrul dintre bogăţia materială şi fericirea spirituală, plătind pentru asta preţul suprem: propria-i viaţă.

Om bogat, om sărac este o lectură atractivă, care scoate foarte bine în evidenţă ideea că banii nu aduc fericirea, dar sunt un surogat eficient al ei – conferind termenilor cheie, bogat şi sărac, multiple conotaţii.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *