One Day (2011)

Tu ce-ai făcut pe 15 iulie?
One Day este un love story – cu mai mult story decât love (dar recuperează spre final) şi cu un devastator accent britanic. Asta pentru că rolul principal feminin este al Annei Hathaway, care nu este british, astfel încât discursul ei sună forţat de la o poştă. Dar, trecând peste asta, povestea sună cam aşa:
Ea, Emma (Anne Hathaway), şi el, Dexter (Jim Sturgess, mai cunoscut, probabil, din 21), petrec o noapte împreună – fără sex – după absolvirea colegiului. Se întâmplă pe 15 iulie, de sărbătoarea St. Swithin, un fel de Sfântu’ Ilie al nostru. De-atunci drumurile li se despart, iar filmul îi urmăreşte pe cei doi pe parcursul a 20 de ani – în aceeaşi zi, 15 iulie. Ea porneşte dintr-o magherniţă londoneză, lucrând într-o bombă cu pretenţii de restaurant mexican (Welcome to the graveyard of ambitions), şi devine scriitoare publicată în Paris. El, provenind dintr-o familie cu posibilităţi, cochetează cu televiziunea, unde prezintă un show de noapte, şi se ratează. În tot acest timp, niciunul nu renunţă cu adevărat la celălalt şi filmul este construit pe dinamica relaţiei dintre cei doi…
One Day nu este un film spectaculos şi, pe alocuri, nu este nici măcar romantic. Dar îţi propune o atmosferă suficient de relaxantă pentru a găsi răbdarea să-l urmăreşti până la final. Filmările au avut loc în Edinburgh, Londra şi Paris, în alte locaţii decât cele de care avem parte în mod obişnuit când vine vorba de aceste oraşe.
Una peste alta, un film acceptabil, dar mult sub capacităţile unei actriţe precum Hathaway – mult mai bună în Love and Other Drugs, ultimul film în care am văzut-o.

De văzut în doi, alături de un pahar de vin roşu, dulce.

Comments

 1. desi Anne nu e british la origini, totusi discursul ei suna mult mai… lin decat cel al lui Robert Downey Jr in Sherlock Holmes, de pilda. are mici scapari, e drept, insa acelea nu sunt suparatoare. dar cred ca pot fi trecute cu vederea, avand in vedere ca nu te astepti la anumite detalii din film – gen acel camion care apare din senin aproape.
  plus, tocmai faptul ca pe alocuri nu e deloc romantic ii creaza stilul, stropul de savoare.
  semnat hadasa 🙂

 2. Ai ajuns si pe-aici? What took you so long? 🙂

  De-asta l-am si considerat demn de un review: pentru ca are acel “ceva” care te tine langa el pana la sfarsit.

  Cat despre treaba cu camionul, am tot mai mult senzatia ca, pe parcursul unui film destul de liniar, regizorul se intreaba “Oare ce sa facem ca sa rupem ritmul?” si-si raspunde singur “Gata, stiu, il calcam pe unu' cu TIR-ul”.

 3. am ajuns de mult, chiar 😀 dar am devenit discreta intre timp :))

  stii asupra carui film as vrea parerea ta? 'ma petite princesse', de Eva Ionesco. Daca il gasesti, da-mi si mie un link cu el, il caut de ceva vreme 🙂 desi tu esti amator de filme cu topic nazist si acesta e frantuzesc, mi-ar placea sa citesc cum se vede prin ochii tai.

  cred ca ce te tine langa 'One day' e felul in care personajul feminin isi stapaneste emotiile si senzatiile. umorul fin cu care isi acopera Emma nevoia nebuna de un .. Dexter :)). Si… da, faza cu camionul devine client regulat :))

  p.s. deocamdata comentariile mele sunt anonime 😀 nu ma inteleg foarte bine cu site-ul 😀
  hadasa

 4. nu am cont pe niciunul din portalurile oferite in 'selectati profilul'. well… presupun ca asta e o problema pe care as putea sa o rezolv destul de usor daca nu as fi atat de anti-talent la chestii din astea 😀 nu te stresa in directia asta, deocamdata suporta-ma anonima :))

 5. Am cautat “My little princess” – nu l-am gasit nicaieri pe net. Din cate am vazut, e un film prezentat la festivalurile de film. Din cate stiu eu, astea nu intra prea repede in circuitul comercial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *