Out of the Furnace (2013)

out-of-the-furnace-film-poster

Filmul: Out of the Furnace
O producţie: SUA, 2013
Gen: Drama
Durata: 1h 56min
Regia: Scott Cooper
Actori: Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Zoe Saldana, Sam Shepard, Tom Bower, Willem Dafoe, Forest Whitaker

 
Despre ce e vorba?
Într-un mic oraş industrial din Pennsylvania, SUA, Russell Baze (Christian Bale) este un bărbat care lucrează din greu la oţelăria din localitate, îşi iubeşte prietena (Zoe Saldana), are grijă de tatăl aflat pe moarte şi încearcă să-l ferească de încurcături pe fratele mai mic, Rodney (Casey Affleck).

Cei doi fraţi se despart când, printr-o întâmplare tragică, Russell ajunge la închisoare, în timp ce Rodney se înscrie pentru încă un tur de luptă în Afganistan. Eliberarea primului coincide cu ultima revenire acasă a celui din urmă – şi amândoi descoperă cât de mult s-a schimbat lumea. Rămas fără iubită, Russell reuşeşte să găsească un rost noii sale existenţe renovând casa părintească şi reluându-şi slujba la oţelărie, pe când lui Rodney îi este imposibil să se adapteze vieţii de civil. Singurul său mod de a-şi exprima frustrările sunt luptele corp la corp, organizate de diverşi interlopi locali – împrejurări în care-l cunoaşte pe Harlan DeGroat (Woody Harrelson), un muntean violent şi extrem de periculos.

Cine, ce şi cum joacă?
Compensând pentru un scenariu mai degrabă slab, distribuţia din Out of the Furnace conferă greutate filmului – fiind condusă de Christian Bale, care (odată abandonat costumului de Batman) demonstrează că este unul dintre cei mai capabili actori dramatici ai prezentului. Bale îl transformă pe Russell într-un om dur, însă admirabil şi plin de compasiune. Un om care a primit în plin unele dintre cele mai grele lovituri ale vieţii – care, datorită talentului lui Bale, experimentează emoţii complexe şi complete: durere, oroare, dezamăgire, furie, bucurie, dorinţă, teamă.

Al doilea personaj principal al filmului, nu atât prin prezenţa sa, cât prin forţa cu care acaparează fiecare scenă, este Harlan DeGroat, o bestie turbată, excentrică şi imprevizibilă. DeGroat are o influenţă decisivă asupra destinului mezinului Rodney – un tânăr marcat (fizic şi psihic deopotrivă) de război şi suferinţă, care pare a trăi într-o lume proprie.

În ceea ce priveşte personajele adjuvante, Zoe Saldana, Willem Dafoe, Sam Shepard şi Tom Bower desăvârşesc realismul crud al poveştii. Singurul care este complet rupt de context este Wesley Barnes – poliţistul apatic impersonat de Forest Whitaker, prezenţa sa, deopotrivă ca element narativ şi scenic, fiind neglijabilă.

Cum mi s-a părut?
Atmosfera din Out of the Furnace este de un realism apăsător. Filmul construieşte cu mare pricepere cadrul în care se va desfăşura drama personajelor sale. Însă, odată ce lucrurile sunt puse în mişcare, povestea îşi pierde puterea de a acapara – atât narativ, cât şi stilistic –, filmul evoluând tern către un final previzibil. Punerea în scenă, însă, a acestui final, este de natură să bulverseze privitorul, concluzia simplă fiind transpusă într-o cinematografie pretenţioasă, care cedează nefericit conţinutul pentru formă.

De altfel, aşa cum spuneam mai sus, scenariul este marele minus al filmului. Forţa actorilor nu este suficientă pentru a conecta publicul la emoţiile protagoniştilor de pe ecran. Singurul care stârneşte o simpatie veritabilă este tragicul Rodney. Astfel, chiar şi în ciuda unor implicaţii majore pentru destinul personajelor, evenimentele se derulează implacabil către o rezoluţie uşor de anticipat.

Concluzia
Out of the Furnace este o dramă lentă, potenţată de prestaţii actoriceşti de excepţie. Pentru cei interesaţi mai degrabă de personaje, decât de acţiune, în mod sigur este o variantă de luat în calcul. Însă nici chiar ei – sau, mai degrabă, cu atât mai mult ei – nu vor trece prea uşor peste apariţia lui Forest Whitaker. Tip are ori o problemă în a interpreta poliţişti, ori o problemă în a interpreta oameni obişnuiţi, de zi cu zi. 3 stele din 5.

Comments

  1. Zici ca Forest Whitaker actioneaza suboptim ca actor in acest film, sau nu prea are cu ce, din cauza partiturii schematice inadecvate, sau ca e prost plasat in general in roluri de politisti sau chiar oameni obisnuiti de zi cu zi ? Adica nu am inteles prea bine din articol, si chiar devenisem curios.

    1. L-am mai vazut pe Whitaker interpretand un politist in The Last Stand. Acolo putea avea circumstantele unui scenariu slab, care a transformat rolul lui intr-o caricatura, dar in cazul de fata ma indoiesc. Scenariul poate fi, cel mult, acuzat ca a introdus un personaj inutil. Dar chiar si un personaj inutil poate fi salvat de un actor capabil – Whitaker nu reuseste. In plus, n-are nicio chimie cu Zoe Saldana (eroare de casting). Astfel, mai ca Whitaker nu ridica din umeri si spune: Toate-s impotriva mea, de ce sa-mi mai bat capul?

      1. Eu am o parere f buna despre Forest Whitaker, insa ce-i drept nu l-am vazut in roluri de om obisnuit, nici de politist, (desi am auzit ca a interpretat si rol de politist detectiv cu destul de mare succes intr-un serial dedicat temelor politiste numit The Shield). Mie mi-a atras prima oara atentia cand l-am vazut intr-un rol in fond secundar in The Crying Game, si acolo mi-a atras atentia cred in sensul in care mi-am dorit sa nu decedeze asa de repede, insa daca nu deceda intreg filmul nu mai avea rost, dar oricum mi-a parut rau ca a decedat, plus cat a fost in viata mi-a fost cel mai simpatic dintre toti care mai erau in viata pe acolo pe langa el. Si pe urma l-am mai vazut si in alte filme, si l-am revazut mereu cu drag, pt ca astfel revenise in viata de cand decedase in The Crying Game. La un moment dat in capul meu I-am asociat numele cu titlul unui film in care aparea dl Sean Connery, un film care mie mi-a placut ff mult si in legatura cu care am cumparat si cartea dupa care fusese ecranizat, desi dansul nu avea absolut nimic de a face cu filmul ala, dar fara sa vreau de cate ori m-am gandit la titlul acelui film, Finding Forrester, efectiv fara sa vreau ma gandeam la cum il cautam eu pe Forest Whitaker in alte filme, (o chestie fara noima insa legata asa de contractia numelui lui ! Si pe urma efectiv nu a mai avut cum sa existe vreo confuzie plus nici nu m-am simtit asa de vinovat ca-l “confundasem” cu un titlu plus ca efectiv nu-l bagasem in seama nici in Bird, nici in Good Morning, Vietnam, nici in Phenomenon sau ca uitasem ca aparuse si in Species si in Panic Room, plus ca nu-l remarcasem in filmul Platoon pt ca, spre rusinea mea, eu filmul Platoon nu l-am vazut niciodata, pt ca l-am vazut in Ultimul Rege al Scotiei, si m-a impresionat asa de mult incat de atunci precis nu am cum sa-l uit, si vreau neaparat sa-l vad in The Butler.

  2. Revin sa raportez ca am vazut The Butler si mi-a placut ff mult de dl Forest Whitaker, insa m-am intristat ca a imbatranit asa de tare la sfarsitul filmului. Insa as vrea eu sa am acest fel de anduranta profesionala ca acel valet. Sunt si mai sigur decat am fost inainte re rolul dl Anthony Hopkins di The Remains of the Day, ca idealul meu profesional este o tinuta de valet asa cum a fost ea prezentata in aceste filme…din pacate numai si cand ma uit la modelele ideale prezentate de dl Hopkins si acum si mai si de dl Whitaker, imi dau seama cat de imposibil imi va fi mie vreodata sa ating acel nivel de tinuta profesionala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *