Oz the Great and Powerful (2013)

ozgreatandpowerful-thirdposter-fullAm zis în repetate rânduri că poveştile ar trebui să rămână ale copiilor. De data asta, un om mare (Sam Raimi) încearcă o reinterpretare a clasicei poveşti a Vrăjitorului din Oz, păstrând totodată specificul filmelor pentru copii: decoruri extrem de colorate (şi foarte bine realizate; Oz îmi pare unul dintre puţinele producţii pentru care tehnologia 3D reprezintă un plus), personaje ciudate (pe alocuri, maimuţa înaripată Finley şi fetiţa din porţelan reuşesc să “fure” scena, în dauna protagoniştilor umani) şi o întruchipare a răului nu într-atât de violentă.

Din acest punct de vedere, Oz este o reuşită. Pentru cei mici, filmul este fermecător, amuzant şi terifiant – câteodată – deopotrivă.

Pentru cei mari, însă, lipsurile ţin tocmai de… cei mari. Scenariul este dezlânat, ducând la peste două ore de film, prea mult chiar şi pentru personajele principale, care par plictisite şi detaşate de povestea locuitorilor din Oz. Actorii, nume cu rezonanţă precum James Franco, Rachel Weisz sau Mila Kunis, nu sunt deloc naturali în rolurile pe care şi le-au asumat, singura care reuşeşte într-adevăr să se identifice cu personajul fiind Michelle Williams… De câteva ori pe parcursul filmului, mi-am spus că, dublat în limba română (cu vocile acelea impersonale şi fără viaţă pe care, în mod nefericit, ai noştri găsesc de cuviinţă să le folosească), impactul emoţional ar fi neglijabil.

Astfel, Oz este un cadou cinematografic care beneficiază de un ambalaj extrem de atrăgător, dar căruia, în interior, îi lipseşte aproape complet substanţa – un fel de Alice in Wonderland (ecranizarea din 2010, avându-i pe Tim Burton şi Johnny Depp capete de afiş). Filmul reuşeşte în mare măsură să explice povestea din spatele marelui vrăjitor din Oz, însă, dacă se doreşte o nouă serie de aventuri fantastice, reţeta trebuie mult îmbunătăţită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *