Pompeii (2014)

pompeii-poster03

Filmul: Pompeii
O producţie: SUA, 2014
Gen: Action
Durata: 1h 45min
Regia: Paul W.S. Anderson
Actori: Kit Harrington, Kiefer Sutherland, Emily Browning, Carrie-Anne Moss

 
În anul 79 e.n., erupţia vulcanului Vezuviu a transformat oraşul Pompeii într-un muzeu al figurilor de ceară… mă rog, lavă pietrificată şi cenuşă. O comunitate întreagă a intrat direct în istorie, şi la propriu, şi la figurat. Sute şi mii de vieţi au fost curmate – copii, bătrâni, femei, bărbaţi, invalizi, nobili, sclavi, negustori etc.

În acest context, Pompeii – filmul ne prezintă o poveste de dragoste interzisă, între un gladiator (Kit Harrington) şi fiica unui patrician (Emily Browning), trăită periculos din cauza amestecului unui îngâmfat senator roman (Kiefer Sutherland). După o clipă de extaz şi mult mai multe de zbucium, toţi mor, luându-şi locul în istorie alături de celelalte victime ale teribilei erupţii vulcanice.

Şi-atunci, pentru ce să investeşti timp şi, probabil, emoţii într-o poveste al cărui final previzibil nu este potenţat cu nimic de protagoniştii ei? Gladiatorul rebel, fiica nesupusă, politicianul lipsit de scrupule – toate sunt personaje fără adâncime, construite într-o singură tuşă groasă, superficială. Sunt convins că au existat în realitate şi au plătit preţul suprem muntelui înfuriat, dar cel mai bun lucru pe care-l putem face pentru a le cinsti memoria este să luăm aminte la forţa naturii dezlănţuite, nu să le caricaturizăm pe marele ecran, într-o poveste lipsită de orice chimie între actanţii ei.

Într-un cuvânt, junk. Un film care, odată cu prăbuşirea unui oraş, propune ridicarea unui erou. Cum, dacă – la final – toţi mor?

Comments

  1. Filmele astea istorice le privesc fara emotie, in majoritate sunt fresce ale societatii.Costumele, cladirile,impresia de realitate sunt mai importante decat povestea.

    1. Pentru impresia de realitate iti recomand Vikings pe History, sau Rome. Pentru costume si decoruri, vezi Gladiator. Pentru lupte in arena, vezi Spartacus. Pentru Kit Harrington, vezi Game of Thrones.

      Pur si simplu, la Pompeii nu e nimic de vazut.

  2. Daca as fi fost competent in materie de film si mi-as fi dat seama ca nu-i nimic de vazut abandonam dupa primele secvente.

  3. Fina ironia, mi-a placut… Totusi, eu cred ca un film trebuie vazut pana la capat inainte de a-i pune eticheta. Cateodata, chiar si cele mai proaste filme ascund scene de o frumusete aparte. Ori, pur si simplu, un film se poate dovedi atat de prost, incat e chiar distractiv de urmarit. 🙂

    Revenind la subiect, Pompeii incepe foarte promitator, cu o muzica inaltatoare. Apoi se rasufla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *