Portugalia – Jurnal de călătorie: 10. Tejo Sul

lisbon-logoDouă dintre construcţiile emblematice ale Lisabonei poartă numele lui Vasco da Gama şi ambele – turnul şi podul – se găsesc în zona de nord a malului fluviului Tajo (Tejo). Însă cel a cărui memorie o cinstesc şi-a aflat locul de veci în partea sudică, în Mănăstirea Jeronimos. Edificiul este enorm, dimensiunea zidurilor scoţând în evidenţă migala lucrăturii în piatră.

mosteiro-dos-jeronimos

Mosteiro dos Jerónimos, inclusă în patrimoniul UNESCO, unul dintre cele mai vizitate monumente lusitane şi supranumită una dintre cele şapte minuni ale Portugaliei.

mosteiro-jeronimos

Vasco da Gama şi Luis de Camões, două figuri esenţiale pentru istoria şi cultura Portugaliei, vecini pentru eternitate sub boltele edificiului ridicat de Ordinul Sfantului Jerome.

La doar un parc distanţă de mănăstire, pe malul fluviului, se află Padrão dos Descobrimentos, monument care comemorează epoca descoperirilor portugheze (secolele 15-16). Monumentul Descoperirilor întruchipează prova unui galion pregătit să intre la apă în acelaşi loc din care, acum sute de ani, navigatorii portughezi se aventurau pe mări şi oceane, în căutarea Orientului, a Indiilor şi a comerţului bănos cu acestea.

padrao-dos-descobrimentos

Padrão dos Descobrimentos – Monumentul Descoperirilor, cu un aspect mult sub grandoarea perioadei pe care o evocă.

padrao-dos-descobrimentos

Ceva mai jos, înspre ocean, din apele fluviului se ridică un alt simbol al glorioasei istorii portugheze şi al capitalei Lisabona deopotrivă: Turnul Belém, element esenţial în sistemul de apărare al estuarului, precum şi loc de ceremonii la întoarcerea din expediţii a corăbiilor.

tore-de-belem

Tore de Belém, o altă minune a Portugaliei, de asemenea inclusă în patrimoniul UNESCO.

Sudul estuarului Tajo nu este nici pe departe la fel de spectaculos precum partea nordică. În afară de aceste puncte (majore) de interes, zona nu are foarte multe de oferit. Se află la o distanţă oarecum incomodă de centrul oraşului, fiind necesar ori să luaţi un autobuz, ori să încercaţi o combinaţie metrou-autobuz sau metrou-tramvai pentru a ajunge – şi, indiferent de variantă, veţi pierde câteva zeci de minute în trafic.

În schimb, în apropiere se mai află Muzeul Trăsurilor (Museu dos Coches) şi alte câteva obiective de mai mică importanţă, astfel încât aveţi cu ce umple o dimineaţă plină de istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *