Portugalia – Jurnal de călătorie: 11. São Jorge, castelul păunilor

lisbon-logoAlături de castelul din Sintra, Castelo de São Jorge este în mod tradiţional legat de dominaţia maură în Portugalia. Cu toate acestea, São Jorge este un veritabil turn Babel. Celţii sunt primii a căror prezenţă a fost dovedită pe dealul care se înalţă deasupra Lisabonei. Lor le-au urmat fenicienii, grecii şi cartaginezii – toţi folosindu-l în acelaşi scop: bastion defensiv. Obiectivul a fost apoi revendicat de romani, suebi, vizigoţi şi mauri. Până şi berberii musulmani au reconstruit o parte dintre fortificaţii, în secolul al zecelea. Abia în secolul 12, în timpul Reconquistei, castelul a trecut definitiv sub control creştin.

castelo-de-sao-jorge

castelo-de-sao-jorge

castelo-de-sao-jorge

castelo-de-sao-jorge

Astăzi, Castelo de São Jorge oferă o panoramă completă a capitalei portugheze, fiind nelipsit de pe itinerariile turistice. Iar la popularitatea locului contribuie, fără îndoială, păunii semeţi care umblă nestingheriţi printre ruine, ori prin copacii nu mai puţin impunători.

castelo-de-sao-jorge

castelo-de-sao-jorge

castelo-de-sao-jorge

castelo-de-sao-jorge

Pe cât de mare, pe-atât de romantic şi de intim este castelul. Dacă terasa din incintă nu este suficient de ispititoare, cu siguranţă tavernele rătăcite pe străduţele incredibil de înguste din afara zidurilor vor desăvârşi o dup-amiază superbă.

Comments

  1. Ha ! Ha ! Nu am vazut niciodata un paun cocotat intr-un copac ! Insa imaginea e ff frumoasa !

    1. Plus sunt doi ! Abia acuma am vazut ! Ha ! Ha ! Si nu par rivali, ci chiar prieteni. Ce or discuta ei acolo ?! Ma duc sa citesc despre cum comunica paunii…zau, in afara de pinguini si de rate eu nu prea cunosc mare lucru despre diverse pasari ! Cred ca pana si de un curcan nu m-am apropiat mai mult de vreo 5 metri. De gaste si gascani nici atata ! Chiar si tin minte cand am vazut prima oara un curcan la cineva la tara…gazda chiar m-a avertizat sa nu ma speriu ca e posibil sa ma simta si deodata sa inceapa sa galgaie si sa vina catre mine…desigur ca dupa acel avertisment nici eu nu am indraznit sa ma apropiu, am stat asa la vreo 7 metri, si acum gazda a inceput sa se roage de mine sa nu fiu totusi chisr asa de nevricos, sa ma apropiu sa ii vad margelele de la gat si asa parca m-am apropiat si eu inca vreun metru jumate, dar mai mult din politete fata de gazda, ca de speriat deja devenisem speriat !

      1. Pana la Lisabona, nici eu nu mai vazusem pauni in copaci. Dar la castel sunt mai multi, nu doar doi. I-am auzit tot timpul cat am fost acolo, strigandu-se de la un copac la altul. Si scot niste tipete extrem de puternice….

      2. Ha ! Ha ! Astia doi sunt burlaci ! Au fost goniti la periferie de paunii dominanti din poiana care semnalizeaza vocal la aia care se simt mai firavi sa se dea la o parte ca sa isi puna ei in evidenta cozile sa ii aleaga paunitele, si astia doi au ramas single in pom !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *