Portugalia – Jurnal de călătorie: 8. Cascais

lisbon-logoLa Cascais se ajunge, ca şi la Sintra, după o scurtă călătorie cu trenul. De fapt, Lisabona – Sintra – Cabo da Roca – Cascais – Lisabona este una dintre excursiile de o zi fluturate necunoscătorilor de către unii ghizi turistici. Se poate face, nu zic nu, dacă doriţi o zi încărcată şi de-a dreptul epuizantă – dar nu veţi înţelege nimic. Spre exemplu, din Cascais veţi rămâne doar cu imaginea celebrei Boca do Inferno, sau, dacă sunteţi pasionaţi de fructe de mare, cu amintirea unui restaurant pescăresc. Ceea ce nu e rău, dar e prea puţin.

cascais

Până să ajung aici, Cascais nu-mi spunea nimic, reperul meu în zonă fiind mai degrabă Estoril. La faţa locului, însă, m-am reorientat, înţelegând că orăşelul-staţiune Cascais este una dintre suburbiile cele mai cosmopolite ale Lisabonei şi una dintre municipalităţile cele mai înstărite ale Portugaliei, hotelurile sale de patru şi cinci stele, înconjurate de parcuri excepţional îngrijite şi terenuri de golf, fiind căutate de vilegiaturiştii nordici.

boca-do-inferno-cascais

Pentru turistul de rând, Cascais se confundă cu Boca do Inferno (Gura Infernului), o spectaculoasă formaţiune naturală, unde valurile înspumate ale Atlanticului se izbesc de stânci roase de vreme. De fapt, aproape întreg ţărmul nord-vestic al staţiunii este o migăloasă lucrătură a oceanului în stâncă, formând un cadru ideal pentru împătimiţii de fotografie. Boca do Inferno este doar o mică parte a acestei splendori geologice.

cascais

cascais

cascais

Pentru turistul dornic să descopere bucătăria oceanică, restaurantele din staţiune, gândite pentru toate buzunarele, sunt ocazia perfectă pentru o desfătare a simţurilor. Răsfoind meniurile localurilor, cu puzderia de peşti, moluşte şi crustacei, veţi trăi mirajul propriei voastre călătorii de 20.000 de leghe sub mări.

cascais

Iar pentru cei interesaţi de tot ce a însemnat Cascais de-a lungul timpului, în staţiune se găsesc ruinele unui castel, precum şi muzee cu intrare gratuită, unite de minunate alei pavate cu mozaicuri meşteşugite. Înainte să plecaţi, colindând magazinele din centrul istoric, veţi găsi un sortiment de suveniruri mai bogat decât în Lisabona, la preţuri ceva mai mici.

cascais

cascais

cascais

cascais

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *