Portugalia – Jurnal de călătorie: 9. Tejo norte

lisbon-logoÎnainte de orice, Lisabona este un port, estuarul fluviului Tajo asigurându-i legătura directă cu Atlanticul, şi de-acolo cu lumea. De aceea, o mare parte a punctelor de atracţie emblematice pentru Lisabona se găseşte pe malul apei. În acest episod, vom explora zona de nord, Parque das Naçöes.

Parque das Naçöes, respectiv Parcul Naţiunilor, a fost construit pe malul Fluviului pentru a găzdui Expoziţia Mondială din 1998. Evenimentul a coincis cu aniversarea a 500 de ani de la sosirea lui Vasco Da Gama în India, a avut ca temă principală conservarea oceanelor – şi a fost primul de acest fel găzduit de Portugalia. Site-ul expoziţiei a fost construit de la zero, pe o suprafaţă de peste 40 de hectare, fiecare clădire fiind proiectată special pentru a fi utilizată şi după încheierea târgului.

Infrastructura necesară pentru a asigura celor 11 milioane de vizitatori accesul la pavilioanele a 146 de ţări expozante a însemnat construcţia unor obiective definitorii şi vitale pentru Lisabona de astăzi: podul Vasco da Gama (pe-atunci cel mai lung din Europa), gara Oriente (un terminal de transport multimodal – metrou, trenuri locale şi regionale de mare viteză, autobuze locale, naţionale şi internaţionale –, cu design futurist) şi extinderea reţelei de metrou cu şapte staţii noi.

gara-oriente

Gare do Oriente, principalul punct de acces în zona Parcului Naţiunilor.

Expoziţia a luat sfârşit în septembrie 1998, site-ul rămând închis până în februarie 1999, când a fost reinaugurat sub denumirea Parque das Naçöes, un parc cu intrare liberă, care a păstrat grădinile, Oceanarium-ul, turnul de observaţie şi telecabina. Intrarea principală a Târgului (Intrarea Soarelui) a fost transformată în Centrul Comercial Vasco da Gama, deschis două luni mai târziu, în aprilie 1999. În prezent, Parcul Naţiunilor este o zonă deopotrivă turistică, rezidenţială şi de afaceri, a cărei arhitectură modernă, cu largi spaţii pietonale, contrastează puternic cu străduţele înghesuite din centrul istoric al Lisabonei, făcând astfel deliciul a milioane de turişti în fiecare an.

vasco-da-gama-mall

Centro Comercial Vasco da Gama, un mall regional cochet, dar cu toalete infecte.

Oceanarium-ul din Lisabona este găzduieşte nu mai puţin de 16.000 de exemplare din 450 de specii de animale. Principalul său punct de atracţie îl constituie uriaşul acvariu central, cu un volum de 5.000 de metri cubi, adăpostind aproximativ 100 de specii de pe glob, printre care rechini, pisici de mare, baracude sau anghile. Vedetele expoziţiei sunt două exemplare de peşte-soare (Mola Mola), cel mai greu peşte osos cunoscut de om.

lisbon-oceanarium

Parque das Naçöes, vedere de ansamblu, din zona Oceanarium-ului.

lisbon-oceanarium

Oceanário de Lisboa, poza regulamentară de întâmpinare, alături de mascota Vasco.

De jur-împrejurul bazinului central sunt amenajate patru spaţii ce reconstituie habitate diferite, cu flora şi fauna specifice: coastele nord-atlantice, ţărmul Antarctic, pădurile de varec din zona temperată a Pacificului şi recifele de corali tropicale din Oceanul Indian. În plus, pe cele două niveluri de vizitare sunt amenajate alte 25 de acvarii tematice, astfel încât o vizită la Oceanarium se transformă într-o veritabilă – şi relaxantă – aventură prin Oceanul Planetar.

sunfish

Mola Mola, peştele-soare, un colos bizar şi greu de găsit în acvariile de pe mapamond, din cauza condiţiilor deosebite de întreţinere.

lisbon-oceanarium

Eusébio şi Amália, două vidre de mare extrem de simpatice.

Parque das Naçöes este alegerea ideală pentru o dup-amiază pe malul fluviului. Puteţi savura o îngheţată, vă puteţi plimba sau puteţi alerga pe esplanada largă, puteţi citi pe nenumăratele bănci umbrite de copaci, sau puteţi admira priveliştea de la înălţimea telecabinei. Zona este presărată cu terase cochete, unde puteţi savura toate delicatesele locului, în special cele din peşte (renumita bacalhau, o suită de preparate portugheze şi braziliene pe bază de cod sărat).

parque-das-nacoes

O perdea de apă răcoritoare.

parque-das-nacoes

Parque das Naçöes este o bijuterie arhitectonică din sticlă şi oţel, care ascunde printre construcţiile ei futuriste petece intime şi relaxante de vegetaţie luxuriantă.

parque-das-nacoes

Vedere de sus: Turnul Vasco da Gama şi podul cu acelaşi nume în plan depărtat, MEO Arena în partea dreaptă.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *