Povestea Mamaiei – urmare

mamaia-beachVă invitam (provocam?) articolul trecut la o serată de legende şi poveşti la malul mării. Îmi dau seama, însă, că o singură seară – într-un loc atât de încărcat de istorie – e prea puţin. Constanţa, Tuzla, Adamclisi, Insula Şerpilor, Babadagul, Tulcea, Dunărea, toate au poveştile lor, înrădăcinate în atât în fapte dovedite, cât şi în folclor – iar simpla lor ascultare e un suvenir nepreţuit.

Bucuraţi-vă de şansa de a explora acest colţ de ţară într-o manieră inedită. Dacă această aventură va cere o zi sau două în plus de popas la malul mării, dându-vă peste cap bugetul de vacanţă, prin serviciul rapid de transfer de bani Western Union, cei de-acasă vă pot trimite suplimentul de care aveţi nevoie pentru un concediu cu adevărat reuşit.

Ca să vă ispitesc, iată mai jos o variantă prescurtată a legendei plajei de la Mamaia, atât de apreciată pentru panta ei lină:

Povestea spune că, în urmă cu câteva sute de ani, într-un sat dintre Dunăre și Mare, trăia o moldoveancă frumoasă și aprigă, văduva unui viteaz dobrogean, care căzuse într-o revoltă împotriva stăpânirii turcești. Femeia locuia împreună cu fiica sa, Constantina, la fel de frumoasă.

Pentru că și moldoveanca (căreia fata îi spunea Mamaia) luptase împotriva Înaltei Porți, pașa din Silistra hotărî să o ia roabă și o aduse în cetatea de la Dunăre, în care el stăpânea. Pașa doar auzise de vitează, dar de văzut, o văzu abia acum și pe dată se îndrăgosti de ea. Dar, pentru că la Silistra erau atunci tulburări mari, ofițerul hotărî să o trimită pe Mamaia departe de primejdii și îi făcu o casă mare și frumoasă într-un loc pe malul Mării, unde astăzi se află stațiunea Mamaia.

Să ținem seama că pe atunci nu era plaja așa cum o știm acum, ci iarba și pomii se pierdeau direct în apă, iar nisip era puțin, doar o fâșie îngustă. Pe atunci, în aceste locuri se ridica un sat bogat, în care locuiau deopotrivă și români și musulmani. Cu toții o respectau pe Mamaia și o țineau tare dragă și pe fiica ei, dar amândouă erau mereu triste și nu se prea amestecau cu restul satului.

Într-o zi, când la Silistra nu mai erau tulburări, pașa își aduse aminte de frumoasa moldoveancă și trimise o barcă mare cu oșteni să o aducă pe româncă, numai pe ea, înapoi în orașul său. Soldații o găsiră singură pe Mamaia, o luară cu forța în barcă și părăsiră țărmul. Femeia începu să strige după ajutor și atunci o auzi și Constantina. Fata intră în mare, încercând să ajungă la mama sa, dar apa era tare adâncă. Înțelegând că fiica sa se va îneca, fără doar și poate, Mamaia începu să se roage la Dumnezeu să îi salveze copilul. Deodată, se și petrecu minunea: sub picioarele fetei începu să se tot ridice o punte largă de nisip, ce o scotea din apă și o îndepărta de primejdie. Dar fata tot alerga după barcă, astfel că fâșia de nisip se mărea și se tot mărea…

Dar Dumnezeu mai făcuse o minune: turcii au văzut că Mamaia dispăruse din barcă. Nu se aruncase în apele Mării, ci ea fusese transformată în puntea de nisip ce îi salvase viața Constantinei. Otomanii au plecat înapoi cu mâna goală, iar Constantina a crescut, s-a măritat cu un român vrednic și au trăit fericiți în acele locuri, aproape de plaja Mamaiei.

Un articol susţinut de Banca Transilvania, prietenul care vă ajută să vă luaţi gândul de la bani când sunteţi în vacanţă.

Comments

  1. Ah. Uite ca ma enervasem degeaba. Iata si o legenda mai realista in care un parinte tinde sa se sacrifice pt copilul lui. Acest fel de povesti se regasesc si in lumea naturala, nu neaparat numai la specia homo sapiens, ci si in cadrul unor activitati celulare, sau chiar la nivel astronomic evolitionar de stele sau chiar de universuri, (daca ne gandim la Big Bang). Sunt de acord cu aceasta poveste deoarece stimuleaza curiozitatea stiintifica in cadrul tineretului.

    1. Romanii au niste povesti foarte frumoase, prin care explica aparitia anumitor forme de relief. Am niste carti cu legende si mituri romanesti pe la bunici, pe care mi-am promis sa o restaurez, caci e o adevarata comoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *