Preocupări de primăvară-vară

intretinere-gazonVenirea sezonului cald este o bucurie pentru ieşenii care locuiesc pe colinele din jurul Iaşului. Cum majoritatea au propria lor casă, se bucură nu doar de depărtarea de oraşul îmbâcsit, ci şi de mult suficient spaţiu verde care să le hrănească iluzia de libertate în natură. Însă toate acestea au un cost (altul decât dependenţa de maşina proprie, ori de utilajele deszăpezire ale primăriei – pe timp de  iarnă): pentru a avea o grădină reuşită şi un decor de invidiat, „moşierii”trebuie să dedice timp şi atenţie vegetaţiei de pe lângă case. Şi cum nimic nu este mai relaxant decât iarba verde de acasă, o importanţă deosebită o are gazonul, care practic dă conturul unei grădini.

Iar întreţinerea corespunzătoare a unui gazon nu este deloc uşoară, fapt evident încă din primul moment – alegerea gazonului potrivit, în funcţie de condiţiile de mediu, sol, peisagistica dorită. Există mai multe tipuri de gazon: pentru zone însorite, secetoase, umbroase, gazon puţin înalt etc. Şi pentru toate sunt necesare unele lucrări de pregătire, înainte de însămânţare ori de amplasarea rulourilor de gazon (nivelare, eliminarea buruienilor, reglarea nivelului de substanţe nutritive din sol). Iar după pregătire, terenul se lasă două săptămâni până la însămânţare, timp în care se udă în permanenţă – evitând excesul de apă, pentru că favorizează apariţia buruienilor. În sfârşit, firele de iarbă răsar, de obicei, la o săptămână după însămânţare… dar gazonul adevărat se dezvoltă abia după alte cinci-şase luni.

Bineînţeles, după creştere, gazonul trebuie irigat, tuns, fertilizat. Iar dintre acestea, cea mai importantă operaţiune este tunderea. Din fericire, există o multitudine  de aparate şi maşinării care să facă tuturor, oameni şi plante, viaţa mai uşoară: trimmer-e pentru gazon, maşini de tuns iarba etc. – şi pot fi găsite într-un singur loc, magazinul online o-mac.ro. Acelaşi furnizor de soluţii pentru grădinărit vă oferă cele necesare şi pentru îngrijirea pomilor (inevitabili) din grădina cu gazon, fie ei fructiferi sau decorativi. Căci da, veţi avea nevoie de atomizoare, pulverizatoare sau o pompă de stropit manuală.

…Şi încă n-am terminat, mai sunt multe de făcut într-o grădină – v-am spus de scarificarea (aerisirea) solului? Aşa că mă întreb: nu cumva venirea sezonului cald este o bucurie pentru ieşenii de pe coline pentru că este timpul ideal pentru plajă la malul mării?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *