Şapte

sapteAstăzi se împlineşte o săptămână de la înmormântarea lui V. Şapte zile care au trecut cu placiditatea timpului inexorabil, care vindecă, mai repede sau mai târziu, orice răni. Din fericire, T. a plecat cu nişte prieteni de familie prin țară, departe de locurile care-i provoacă atâta durere. Ştiu sigur că, oricum, numai la asta se gândeşte, dar poate reuşeşte să-şi păstreze acea linişte care l-a cuprins brusc, în seara de după îngropăciune, ştiind că V. nu se mai chinuie.

…O săptămână de când fratele meu mai mic a plecat şi, cu cât mă gândesc mai mult, cu atât sunt mai încredințat că acest lucru nu s-a produs întâmplător, într-o zi de vară oarecare. Citiți mai jos şapte motive pentru care spun asta, într-o ordine în care, cu cât ne apropiem de numărul 1, cu atât coincidența e mai bizară. Dacă e vreo coincidență…

  1. În seara de marți, 23 iunie, când a murit V., eram în Bucureşti, la training. Cursul a continuat şi în ziua următoare, dar pe nişte subiecte care nu fac obiectul direct al activității mele. Întrucât am rezolvat, chiar marți dimineață, problemele care mă interesau, am reuşit să plec din Bucureşti imediat ce-am aflat teribila veste.
  1. În aceeaşi zi, T. ar fi trebuit să fie şi el în Bucureşti, tot în interes de serviciu. Nişte schimbări de ultim moment, însă, au făcut ca el să rămână în Bacău. Altfel, nu ştiu cum ar fi străbătut atâta drum în starea emoțională în care se afla… Aşa însă, ne-am împărțit sarcinile: el a făcut aranjamentele funerare, în timp ce eu m-am ocupat de aducerea lui V. de la cămin, din micul oraş C.
  1. Imediat dupâ înmormântarea lui V., au venit ploile. Ca şi cum natura a încercat să-i uşureze cât mai mult plecarea, ca apoi să ne acopere cu o cortină de apă, astfel încât să putem jeli netulburați.
  1. Moartea lui V. a survenit la doar câteva zile după o primă şedință – ratată – de chimioterapie. Din cauza condiției lui preexistente, administrarea de citostatice ar fi însemnat ca el să fie imobilizat, respectiv sedat cu alte medicamente. Totul pentru ca acest cocktail de droguri să-i câştige câteva zile în plus de chin. Sunt convins că psihicul lui, neînțeles nouă, a jucat un rol în plecarea sa grăbită.
  1. În folclor, noaptea de 23 spre 24 iunie este considerată drept Noaptea Sânzienelor, când porțile cerului se deschid şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Ce prilej mai bun ca V. să-şi încheie socotelile cu lumea asta, în care s-a chinuit atât, şi să se ducă alături de M., singura care îi mai putea alina suferința?…
  1. Vestea morții lui V. am primit-o la ora 20.30, iar timp de aproape un ceas T. n-a fost de găsit la telefon. Îşi lăsase mobilul în maşină, cât el era în cimitir, la mormântul lui M., rugându-se pentru liniştea copilului său. Exact în acele clipe, parcă auzindu-l, V. se urca în patul său şi închidea ochii pentru totdeauna, senin, cu un început de zâmbet ascuns în colțul gurii, pregătit pentru pasul dincolo.
  1. Acum trei ani, la moartea lui M., O. era însărcinată cu Flippy. Una dintre femeile din familie pleca şi o alta se pregătea să-i ia locul. Acum, după moartea lui V., ne pregătim să întâmpinăm un alt nou-venit: băiețelul Bob. Revelația acestei legi a compensației care transcede orice matematică a omului au avut-o patru persoane diferite, în clipa când au aflat de sfârşitul lui V.

Nu sunt un tip credincios şi cele de mai sus nu sunt în măsură să mă convertească. Dar, sunt, fără îndoială, dovada că forțe extraordinare lucrează permanent, dincolo de orizontul înțelegerii noastre, pentru menținerea unui echilibru aprioric.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *