The Book Thief (2013)

the-book-thief-poster

Filmul: The Book Thief
O coproducţie: SUA-Germania, 2013
Gen: Drama
Durata: 2h 11min
Regia: Brian Percival
Actori: Sophie Néllise, Geoffrey Rush, Emily Watson

 
Despre ce e vorba?
În 1938, micuţa Liesel Meminger (Sophie Nélisse) este dată în grija unei familii adoptive. Germania tocmai intră în conul de umbră al terorii naziste şi Liesel este victima colaterală a unui conflict de ideologii, fiind părăsită de o mamă cu afinităţi comuniste. În noul cămin, fata îi descoperă pe Rosa Hubermann (Emily Watson), o femeie silită să-şi reprime efuziunile materne din cauza unui trai chinuit, sub ameninţarea parcă veşnică a zvasticii, şi pe Hans Hubermann (Geoffrey Rush), soţul Rosei, un bărbat blând, care nu şi-a pierdut iubirea pentru artă şi pentru oameni.

Împreună, cei trei se străduie să facă faţă terorii crescânde a nazismului, ameninţare devenită critică odată cu refugierea în subsolul casei a unui tânăr evreu. Propriul refugiu al lui Liesel devin cărţile, Hans se retrage în muzica tristă a acordeonului sale, în timp ce Rosa îşi găseşte echilibrul în dragostea, poate prea puţin rostită, a dragostei ce le-o poartă tuturor..

Cine, ce şi cum joacă?
Nélisse este impecabilă în rolul lui Liesel, cu un joc plin de nuanţe subtile, exemplificând foarte bine amestecul teamă şi nesiguranţă care i-a bântuit chiar şi pe cetăţenii germani în perioada nazistă. Regizorul Brian Percival excelează în a prezenta diferite momente din viaţa oamenilor obişnuiţi care trăiesc sub supravegherea atentă, nu de puţine ori paranoică, a regimului hitlerist. Efectul multora dintre aceste scene se datorează talentului lui Nélisse, pe măsură ce Liesel se loveşte de îngustimea ideologiei naziste, fără a i se îngădui să-şi arate public nemulţumirea. În schimb, Liesel îşi relevă gândurile prin secvenţe delicate de onoare şi curaj, care sporesc dramatismul filmului.

Desigur, nu este de neglijat faptul că micuţa protagonistă este susţinută de o pereche remarcabilă de actori – Emily Watson şi Geoffrey Rush, în rolul părinţilor adoptivi. Rosa Hubermann acaparează pe de-a-ntregul scenele în care apare, pe măsură ce desfăşurarea evenimentelor slăbeşte tot mai mult armura rigidă de femeie severă cu care Rosa intră pentru prima dată în conştiinţa publicului. De altfel, momentele în care Rosa uită de probleme comunităţii, ale familiei, ori de apăsarea mereu prezentă a regimului totalitar, bucurându-se în schimb alături de Hans şi de Liesel, sunt unele dintre cele mai încărcate de emoţie ale filmului. Pe de altă parte, Hans devine imediat preferatul publicului (şi al lui Liesel), cu amestecul său blajin de umor şi dramă..

Cum mi s-a părut?
Plin de substanţă. Filmul nu-şi propune să reia poveştile de groază ale nazismului, ci este o parabolă despre om, despre alegerile pe care trebuie să le facă, despre hazardul care îi dă deciziile peste cap şi, mai ales, despre modul cum toate acestea îl transformă, declanşând totodată lupta împotriva pierderii umanitaţii. A fi om este o temă tot mai perimată a Hollywood-ului modern, copleşit de artificialitatea supereroilor. Cei cărora The Book Thief le va plăcea sunt, în principal, cei capabili să accepte viaţa aşa cum este, cu urcuşurile, coborâşurile şi fragilitatea ei. Celorlalţi, hater-ilor, le recomand să-i îmbrăţişeze o dată pe cei dragi. Mai mult ca sigur, vor găsi în acea apropiere cheia descifrării acestui film cu o cinematografie deosebită.

Concluzia
Am rămas surprins de numeroasele review-uri negative pe care le-am citit despre The Book Thief. Principala vină care i se impută peliculei este maniera grăbită, specific hollywood-iană în care înghesuie pe ecran momentele din romanul-sursă. Cum n-am citit opera, mi-e imposibil să fac o comparaţie. Dar filmul, luat ca atare, nu mi s-a părut deloc repezit, ci având un ritm suficient de bine calibrat pentru o dramă de personaje. Războiul este numai un pretext, dar filmul susţine încă o dată mai vechea mea concluzie că WWII este o sursă inestimabilă de inspiraţie artistică. Iar The Book Thief transpune în mod fericit această inspiraţie pe ecran. 4 stele din 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *