The Croods (2013)

the-croods-poster02Probabil nişte veri foarte îndepărtaţi ai Flintstones-ilor, familia Croods este reprezentanta oamenilor peşterii în era animaţiilor 3D. Povestea lor este una clasică de familie, cu teme precum dragoste şi prietenie, dar şi cu meditaţii subtile viaţă, evoluţie şi curajul de a înfrunta ceea ce este nou.

Practic, The Croods este un road-movie, avându-i în prim-plan pe Grug, Ugga, Eep, Thunk, Gran şi… un copil de-a dreptul sălbatic, ultima familie preistorică, nevoită să fugă din calea unui cataclism geologic. În fuga lor beneficiază de ajutorul lui Guy, exponentul următoarei etape din evoluţia omului, deţinătorul unor secrete precum focul şi, în general, un tip cu idei – lucru de neconceput pentru primitivii Croods.

Filmul abundă de umor copilăresc – în cea mai mare parte provocat de companionul lui Guy, un leneş mult mai ager decât o arată specia, pe nume Belt –, dar şi adulţii au partea lor de momente emoţionante. Şi cum acţiunea se petrece într-un timp despre care încă nu ştim foarte multe, energia creativă a producătorilor a făcut din The Croods un film extrem de colorat şi vibrant, o experienţă cinematografică relaxantă, care foloseşte cu subtilitate tehnologia 3D pentru a oferi consistenţă peisajelor fascinante.

Din punct de vedere al personajelor, Eep este cea mai atent realizată, amintind foarte bine de eroina roşcată Merida din Brave. În rest, ceilalţi protagonişti par cam grosolani la o primă vedere, însă devin simpatici odată cu desfăşurarea evenimentelor.

Până va beneficia de un sequel care să-şi dea cu firma-n cap, The Croods este cu siguranţă unul dintre hiturile de animaţie ale acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *