The Frozen Ground (2013)

the-frozen-ground-711986lJack Halcombe, un state trooper din Alaska, descoperă un tipar în dispariţia şi moartea violentă a mai multor fete. Toate bănuielile se îndreaptă către Robert Hansen, un membru respectat al comunităţii din Anchorage, dar lipsa unor dovezi concrete împiedică orice acţiune de arestare a acestuia. Singura şansă pentru Halcombe este Cindy Paulson, o prostituată care pretinde că a scăpat din mâna lui Hansen, dar labilă psihic şi greu de controlat.

Inspirat din fapte reale, The Frozen Ground dezvăluie rapid adevărul despre brutarul din Anchorage – Robert “Bob” Hansen este, într-adevăr, criminalul în serie care a omorât între 17 şi 21 de femei, prins în 1983 şi condamnat la 461 de ani de închisoare. Prin urmare, filmul se concentrează mai mult pe protagoniştii demascării ucigaşului: sergentul Halcombe (Nicolas Cage), minora Paulson (Vanessa Hudgens) şi suspectul numărul unu, Robert Hansen (John Cusack).

Eliberat de nevoia de a răspunde la întrebarea Cine este criminalul?, filmul îşi construieşte tensiunea pe seama eforturilor disperate ale lui Halcombe de a găsi un indiciu incriminator despre meticulosul Hansen. Şi cum singurul său argument palpabil (dar nu atât de credibil) este o prostituată, scenariul cochetează şi cu discriminarea acestui gen de femei, chiar de către instituţiile care ar trebui să-i protejeze pe membrii vulnerabili ai societăţii. Fără încăpăţânarea cu care Halcombe insistă să dovedească tiparul pe care îl vede în dispariţia victimelor lui Hansen, poliţia – orbită de propria-i ignoranţă – este incapabilă să scoată la lumină adevărul despre cel mai periculos serial killer al Alaskăi.

Cage şi Cusack nu sunt la cele mai reuşite roluri din carieră, dar, cu siguranţă, prestaţia fiecăruia este mult mai solidă decât oricare dintre apariţiile recente. Lovindu-se de reticenţa colegilor săi, investigaţia lui Halcombe aminteşte de eforturile detectivului Tom Welles din 8MM, atmosfera apăsătoare şi plină de nelinişti fiind completată de imaginile sălbatice ale Alaskăi hibernale, în care pare că nimic nu mişcă, în afara unui vânător singuratic, colecţionar de trofee inclusiv umane.

The Frozen Ground nu este o capodoperă şi, pe deasupra, nici foarte comod de urmărit (pe măsură ce oscilează între universul închis şi violent al psihopatului Hansen, underground-ul decadent, plin de prostituate, peşti, alcool şi droguri, din Anchorage, ori rutina patinată a forţelor de poliţie din Alaska anilor ‘80) – însă are un impact tulburător, care ţine spectatorul aproape în faţa ecranului aproape două ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *