The Lego Movie (2014)

lego-movie-poster

Filmul: The Lego Movie
O producţie: SUA, 2014
Gen: Animation
Durata: 1h 40min
Studio: Fox Studios
Voci: Will Arnett, Elizabeth Banks, Charlie Day, Will Ferrell, Dave Franco, Morgan Freeman, Jonah Hill

 
Despre ce e vorba?
Neştiutorul Emmet, o banală figurină Lego ca nenumărate atâtea altele din Lego City, este personajul-cheie al unei vechi profeţii din lumea jucăriilor, conform căreia o figură galbenă se va dovedi „cea mai extraordinară persoană” dintre toate şi va reuşi să salveze universul Lego de la distrugere. În consecinţă, Emmet şi insolitul său grup de prieteni pornesc într-o aventură uimitoare, cu scopul de a împiedica planurile maleficului Lord Business.

Cine, ce şi cum joacă?
În mod firesc, nu te poţi aştepta la prea multă emoţie de la nişte figurine de plastic cu feţe vopsite. De fapt, umorul pare oarecum forţat şi, în cea mai mare parte – exceptându-l pe Batman –, personajele sunt de-a dreptul plictisitoare… Şi nu, nu spun asta deoarece sunt un fan declarat al Omului-Liliac.

Cum mi s-a părut?
Odată cu evoluţia tehnicilor de animaţie, producţiile de gen au început să mă atragă tot mai mult. Prin urmare, când am aflat universul Lego se pregăteşte să ia cu asalt marele ecran, aveam toate motivele să sper la o feerie vizuală, condimentată cu umor spumos. Dar cum la pomul lăudat nu e indicat să te duci (întotdeauna) cu sacul, The Lego Movie n-a aşteptat prea mult ca să dezamăgească.

În primul rând, poantele – căci glume e prea mult spus – vin la foc automat, nelăsându-i spectatorului timp să discearnă între umorul de calitate şi cel de umplutură. Filmul abundă în aluzii la alte filme celebre, unele mai reuşite – altele mai puţin, dar viteza cu care acestea se succed le face să se topească într-un amestec fad şi mediocru.

În al doilea rând, mesajul ascuns printre replici este unul confuz. Când tocmai suntem convinşi să credem că nimic nu este imposibil dacă avem încredere în noi înşine (aşa cum trebuie să facă Emmet, ca să-şi împlinească destinul de Special One), în acţiunea filmului se amestecă unele scene de tortură – violenţă absolut gratuită într-o poveste cu şi despre jucării.

Jucării din plastic. Lumea din The Lego Movie este construită în întregime din bucăţi din plastic desenate pe calculator. Nu există soare, nu există textură, nu există colorit natural. Doar plastic. O lume artificială din toate punctele de vedere.

Concluzia
Iubitorii jucăriilor Lego vor îndrăgi cu siguranţă modul în care acest film aduce la viaţă unele dintre cele mai cunoscute personaje ale marelui ecran. Însă din punctul de vedere al unui pasionat acestui pasionat de filme, The Lego Movie este mai degrabă plictisitor din punct de vedere al poveştii şi obositor din punct de vedere vizual – un film de prezentare a diverselor colecţii Lego, lungit pentru mai bine de o oră şi jumătate. Un adevărat festin pentru devoratorii de publicitate, care probabil aşteaptă acum acelaşi lucru pentru marca preferată de pijamale pentru copii. 2 stele din 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *