The Sessions (2012)

The Sessions (2012) Movie PosterFilmul prezintă povestea – adevărată – a lui Mark O’Brien (John Hawkes), un bărbat de 38 de ani, pe care o afecţiune medicală severă îl sileşte să trăiască într-un plămân de fier. Totodată, filmul este povestea dragostei – neaşteptate – pe care Mark o aprinde în sufletul lui Cheryl (Helen Hunt), o femeie obişnuită, mamă şi soţie, cu o ocupaţie mai puţin comună: persoană-surogat pentru sex. Întâlnirea celor doi, facilitată de Vera (Moon Bloodgood), asistenta personală a lui Mark, şi părintele Brendan (William H. Macy), confesorul acestuia, se transformă într-un drum iniţiatic: pentru bărbat – descoperirea propriei sexualităţi, pentru femeie – descoperirea unei iubiri profunde.

The Sessions este un film liniştit şi profund, în care atât Hawkes, dar mai ales Hunt – într-o formă de zile mari la cei 50 de ani ai săi (vedeţi filmul şi veţi înţelege la ce mă refer) – transpun pe ecran două personaje tulburătoare şi pline de emoţie. Veteranul Macy este prezenţa mereu zâmbitoare din viaţa protagoniştilor, un fragment al uneia dintre frecventele discuţii pe care părintele îl poartă cu bărbatul paralizat fiind de un umor incontestabil:

Eşti credincios?

Da, am nevoie de cineva pe care să dau vina pentru problemele mele.

Morala este simplă: nu întotdeauna haina îl face pe om, iar unii dintre noi ascund o frumuseţe interioară nebănuită.

Comments

 1. bai, dar nu stiu daca ocupatia ei era persoana surogat pentru sex. 🙂 Nu ca ar fi rau, doar spune chiar ea ca nu are nimic nici macar impotriva prostitutelor. Dar mi se pare ca era un soi de sex-researcher. Sau ceva …

 2. A fost extrem de interesant filmul. Mie unul mi-a placut foarte mult, iar modul in care s-a jucat acel bolnac e absolut senzational. Uneori chiar imi dadea impresia ca e chiar bolnav. Merita vazut, cu siguranta.

 3. O urasc pe Helen Hunt… Imi vine total greu sa inteleg cum cineva se poate indragosti de indiva asta! Si nu stiu cum naiba se face ca mereu joaca in roluri in care are barbatii la picioare :D. Probabil are nevoie totala de validari…Daca dau insa de el ma uit (desi subiectul nu ma incita de fel), sunt curios cum poate sa fie aia intr-o forma de zile mari…

 4. 1. Mie imi place Helen Hunt dar tocmai pt calitatile ei ceva parca mai masculine desi pare total inofensiva/neagresiva, deci nu ma sperie, (nu vreau sa o jignesc, dar asa e, mi se pare ca are niste calitati mai masculine, poate pt ca e o actrita mai cerebrala, sau pur si simplu ca are o fata mai de cal cu maxilarul destul de puternic si usor prognatic si nu are sanii prea mari, naiba stie, sau poate doar pt ca a jucat in atatea filme de actiune cu atleticism crescut, desi a incercat si comedie, dar parca nu i se potriveste asa de bine sau nu se pricepe asa de bine), dar in general imi e simpatica mai curand decat antipatica, uneori chiar mai simpatica decat Jodie Foster…dar ma rog, d-na Foster e pe undeva pe sus asa ca rang nobiliar/aristocratic la Hollywood, iar d-na Hunt e mai comun populara, si prima are mai multe premii Oscar.

  2. Nu am vazut filmul pt ca nu ma intereseaza subiectul decat poate asa ca teorie (si eu sincer NU doresc sa ma educ din filme daca nu scrie pe ele clar “documentar” sau “film educativ”, eu doresc doar sa ma relaxez cand vad filme artistice, desi unii ar zice poate ca tocmai asa nu le vad pe cele mai inalt calitativ artistice care trebuie sa aiba si o componenta educativa in plus de cea de relaxare !), plus deja am citit mai de mult tot ce era de citit despre filmul asta cand i-au facu promo si totul era deja explicat in ff mare detaliu, tocmai ca sa nu sara lumea si sa creada ca e vorba de prostitutie, inclusiv cu interviu cu o fosta terapist de tip surogat de sex si sex-terapist cu ceva studii, care a activat prin anii aia 70-80 cand unii sex-terapisti isi mai permiteau si chestii aplicate, nu doar teorie, si de fapt cred ca e aia care a scris cartea sau povestea dupa care s-a bazat si filmul asta, plus e complicat ca tipa in real life chiar s-a si casatorit cu unul din pacientii ei, desi cu unul ne-paralizat, o chestie care e ceva teoretic tabu si ff dificil de justificat si de aia probabil s-a cam dat la fund dupa acea casatorie ca terapist pt ca i-a scazut credibilitatea de terapist chiar printre proprii ei colegi, plus s-au mai schimbat si vremurile.

  In interviuri parea destul de inteligenta asa ca om si nu a facut gafe suparatoare cand totusi incerca sa explice atat despre ce e un surogat de sex cat si un sex terapist (ca nu e tot aia).

  1. Cred ca filmul e calitativ pt ca se vede ca s-au investit talent si bani in el si cu cata grija chiar parinteasca aproape i-a fost aleasa distributia astfel incat subiectul sa fie prezentat in mod util educativ pt populatia mai larga, care daca nu l-ar avea pe dl Macy in rol de preot sau pe d-na Hunt care stie/poate sa para empatica asa cam la nivel de ideal standard dorit pt orice profesionist si cetatean onorabil, zau probbail ar fi devenit mai problematic de prezentat in fata publicului, care ar fi sarit din prima sa se gandeasca la prostitutie, papusi de plastic, etc, ar fi enervat si pe feministe, i-ar fi putut ofensa si pe handicapati, etc.

 5. Cum adica, facea sex aia doi, la 50 de ani? Helen Hunt cinei aia? Si actiune nare nimic? Si nici nai zis nimic dac-ai 3D.

  Sigur ii o prostie.

  1. Eu cred c-am zis suficient.
   Intentia mea nu este de a despica un film pe bucati, ci de-a expune o parere personala, subiectiva – dar, totodata, coerenta si de oarecare ajutor cuiva care da peste un film si nu stie ce-i cu el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *