Total Recall (2012)

Do you recall the ‘90s?
I-am dat play lui Total Recall având în minte obsedanta întrebare pe care tot am auzit-o de la lansarea remake-ului: dată fiind ecranizarea din vremurile de glorie a lui Schwarzenegger, pentru ce mai era nevoie de încă una?

Păi, din punctul meu de vedere, nu era nevoie. TR-ul anilor ’90 a fost doar un simplu block-buster comercial, născut din popularitatea de moment a lui Arnold, care nici măcar n-a reuşit unul dintre rolurile sale cele mai bune. Prin urmare, prea puţine aspecte complexe, care să merite o nouă punere în scenă, o nouă scoatere la lumină.
Însă Hollywood-ul trece printr-o etapă caracterizată prin remake-uri şi reboot­-uri şi-atunci cineva şi-a spus De ce nu? Dacă mai putem scoate nişte bani, fără a aduce – în fapt – nimic nou, de ce nu? Şi astfel, filmul din 2012 nu este nici nici mai bun, nici mai prost decât originalul.
Din punct de vedere al scenariului, schimbarea majoră o reprezintă renunţarea la colonia marţiană şi concentrarea pe o planetă Pământ postapocaliptică (altă obsesie de factură hollywoodiană). Rolul principal îi revine lui Colin Farrell, ceva mai credibil, fie şi numai din punct de vedere al accentului, decât Schwarzenegger. Prim-planul feminin este disputat de KateBeckinsale şi Jessica Biel – prima având clar câştig de cauză, chiar dacă are un rol negativ şi moare la final. Iar în fundal, alte două apariţii agreabile: Bryan Cranston şi Bill Nighy.
Total Recall are un ritm alert, are nelipsitele clişee ale genului de acţiune, stă bine la capitolul sci-fi (maşinuţe pe pernă magnetică, dispozitive holografice, androizi şi telefoane la purtător… la propriu) şi, una peste alta, e destul de distractiv. Nu-şi justifică existenţa, dar – pe de altă parte – sau văzut şi filme (mult) mai proaste.

Comments

    1. Sper totusi ca nu incluzi seria Die Hard si seria Indiana Jones si seria James Bond, plus seria cu comisarul Miclovan si Moldovan a lui Sergiu Nicolaescu in aceasta lista de filme de actiune inutile. Seria Mission Impossible, da, poate ca se poate renunta la ea…desi stiu ca unii nu ar fi de acord cu mine. Si orice faceti, lasati acolo macar 1-2 filme cu dl Steven Seagal si 1-2 cu dl Jackie Chan…nu stiu ce sa fac cu Bruce Lee, stiu ca e ff popular + talentat, dar nu stiu de ce mie filmele cu el nu m-au atras niciodata asa ca filme, de altfel nici nu tin minte nici unul si cred ca nu am reusit sa-mi dau seama despre ce erau pt ca efectiv am impresia ca nu mai puteam sa fiu atent la nimic altceva cand aparea Bruce Lee, total fascinant hipnotizabil, pe ecran.

    2. Neaparat Steven Seagal 😀 … nu stiu de unde dracu’ le tot scot astia de la Pro pe banda rulanta ca mai mereu cand zapez peste ei dau de peste pescarus intinzandu-si picioarele spre mutra unuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *