2% pui

Când ai pus ultima dată mâna pe o puicuţă beată?
sursa: trilulilu.ro
Băieţii de la Times New Roman au încercat să taie o bucată de parizer şi s-au trezit cu un cal pursânge arab nechezând pe lângă ei. Eu am încercat să desfac o pulpă dintr-un pui rotisat şi m-am trezit cu Font Magica la mine în bucătărie. [A ţâşnit din el, dar ce-a ţâşnit nu mă întrebaţi, fiindcă nu vreţi să ştiţi]
Atunci a fost ultima dată când am mai mâncat carne de pui din comerţ, sub altă formă decât piept congelat. Bine, recunosc, când şi când mai mănânc la KFC – dar mă gândesc că nu se pune, fiindcă nimic prăjelii ăleia nu-i poate supravieţui nimic: nici viruşi, nici bacterii, nici măcar carnea de pui în sine; strips-urile alea sunt doar nişte pepite uriaşe de colesterol cristalizat cu gust bun.
În rest, am renunţat complet – eu, fanul declarat al puiului rotisat cu sos de maioneză şi usturoi. Nu de alta, dar nu prea mai văd puiul în tacâmurile din galantare. Dacă judeci după numărul de E-uri de pe etichetă, seamănă mai mult cu unul dintre experimentele mele nereuşite din laboratorul de chimie; [NH3 + HNO3 the best ever; nu încercaţi acasă!] dacă ţii cont de toate chestiile cu care a fost injectat, îţi imaginezi mai degrabă la o pungă de antigel; iar dacă te uiţi la puiul în sine şi-ţi aduci aminte de pozele alea de pe net, cu nişte asiatici jupuind găini moarte, te mai gândeşti o dată…
Nu degeaba vezi prin filme că totul are gust de pui. Păi dacă puiul a ajuns să fie orice altceva?… Are mai mulţi hormoni de creştere decât au produs laboratoarele Umbrella Corporation în toată istoria lor de cinci filme Resident Evil şi conţine mai multe substanţe antibiotice decât şi-ar permite un pensionar să cumpere într-un an…
Mă mir că ăştia cu magazinele de vise încă nu s-au prins că adevărata lovitură sunt puii injectaţi cu etnobotanice. Parcă şi văd, în locul shop-ului cu geamuri fumurii de ieri, un magazin plin cu pui spânzurând în galantare, ca nişte lilieci albinoşi. În spate, după tejghea, o fiinţă cu sex nedefinit te priveşte chior prin bretonu-i lins de vacă peste un ochi:
Tipule, îţi dau ceva?…  O bucăţică?… Da, ştiu, o puicuţă puţin “ameţită”, numai bună pentru seara asta… A, ce zici?
Ieşi din bomba cu mortăciuni şi treci pe lângă o alimentară adevărată. În vitrine, carcase de pui vidate, ambalate frumos, ca de sărbători. Parcă-ţi mai vine inima la loc – te apropii şi citeşti eticheta.

2% pui.

Comments

 1. Da…e trist ceea ce se intampla..In timp nu o sa mai prindem nici pensia la cat de bolnaviciosi o sa fim din cauza hranei “false” care ni se ofera. sau poate o sa invatam sa fim mai atenti si sa nu ne mai hranim cu toate prostiile. Dorina

 2. @ Mircea Vladut & Roscata: Da, e mare diferenta intre un pui alergat in batatura si unul dintr-o generatie abatorizata. Insa, pe masura ce oamenii vechi de la tara se sting unul cate unul, o ciorba de gaina adevarata devine, tot mai mult, un vis.

  @ Dorina: oricat ai incerca sa te feresti, nu poti evita “capcana” alimentelor “false”. Exemplu: mi-am luat masina de facut paine – ideea functioneaza si painea e delicioasa. Dar nicaieri, in comert, n-am gasit faina fara gluten.

 3. Mie nu-mi plac puii de la tara, alergati, pentru ca sunt prea “musculosi”, numai fibra, si au carnea cam tare din acest motiv.
  Sincera sa fiu, mananc doar pui (cu exceptia a doua-trei portii de tochitura pe an, preparate de ai mei), insa m-ai facut sa ma indoiesc de intelepciunea deciziei mele. Ptii, chiar uitasem de chinezii aia cu puii lor morti, si de injectiile cu diverse…
  Ciorba de gaina nu mi s-a parut niciodata fabuloasa, insa legumele si fructele crescute in curte de om au GUST (spre deosebire, evident, de chestiile din supermarketuri, culese de prin tot felul de sere, care au culoare si cam atat).

 4. Iti dai seama ca n-am intentionat sa fac nimanui morala pentru ceea ce mananca. Doar ca observ cum puiul devine asa, un fel de panaceu – totul are gust de pui, totul se poate “asorta” cu niste pui, si – literalmente – puiul pare sa inghita orice.

  Iar cand te gandesti ca romanii au un cult pentru cartofii prajiti si pulpa de pui (inlocuita, uneori, cu un snitel – de pui), treaba devine putin ingrijoratoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *