54 de ani şi 656 de zile

Cât de aiurea trebuie să fie să suni pe cineva de ziua lui şi să nu-i poţi ura La Mulţi Ani?…

Foarte aiurea. Nespus… Chiar până la lacrimi. Sufocante pentru persoana în cauză, fierbinţi şi înăbuşite cu greu pentru tine, cel agăţat neputincios de un telefon aflat prea departe.

Astăzi e ziua lui M.Conform statisticilor, ea împlineşte astăzi 54 de ani. În plus, conform istoriei neîndurătoare, astăzi se împlinesc şi 656 de zile de război de uzură cu cancerul. 656 de foi de calendar rupte, din ziua aceea însorită, de 2 mai 2010, când am primit la volan vestea, atât de teribilă încât a trebuit să fac eforturi să nu intru cu maşina în rondul de la Era Park, până la ziua asta, rece şi albă, care nu este o sărbătoare pentru nimeni.Ianuarie 2011, la botezul lui Horică fără frică.

Astăzi e ziua ta, M.! Şi noi, toţi, cei de lângă tine, în neputinţa noastră, i-am pierdut semnificaţia. Nu mai ştim dacă să ne bucurăm, aşa cum o făceam de fiecare dată până acum, ori să ne întristăm de propria-ne slăbiciune în faţa luptei amare din care nu te mai poţi desprinde… Prin urmare, e o zi fără strălucire şi fără cadouri – sunt convins că scuza din felicitarea de la O. (Unii oameni sunt într-atât de inteligenţi, încât ar trebui să-şi aleagă cadoul singuri) n-a ţinut nici măcar o clipă.

Pentru că ştim că singurul cadou care ar putea face diferenţa este… în afara puterilor noastre. Iar toate celelalte, de care suntem vrednici, le-am pus la picioarele tale încă de la bun început.
Aşa că (şi) astăzi ne ai pe noi… Până când nici noi nu vom mai fi de ajuns.
Dar s-ajungem noi până acolo.
P.S. Astăzi e ziua ta, M.,  şi nu ţi-am urat La Mulţi Ani. Pentru că ştim amândoi că nu asta ne dorim. Şi, oricum, ar fi sunat aiurea şi tu te-ai ferit întotdeauna de ridicol.

Comments

 1. Ai perfectă dreptate și nu sunt cuvinte care să poată schimba ceva. Dar, dincolo de cuvinte, contează prezența. Fizică sau sufletească.
  Toate bune, Întunericule!

 2. E o porcarie de situatie, genul de cosmar din care vrei sa te trezesti si nu se poate. Imi pare foarte rau ca treci prin asta. N-am apucat sa citesc blogul de la inceput, asadar nu stiu in ce situatie e doamna acum, deci n-am habar daca ajuta ce voi zice. Daca nu, ignora. Eu cand fac tratamente de felul astora nasoale sau ma resimt de pe urma lor ma ajuta (pe moment) muzica. In cazul meu, mai ales Rachmaninov, Mussorgsky, Bach, Mozart. Muzica clasica are un efect linistitor Cel putin la mine. Si chiar face o diferenta la nivelul acelui moment in timp. Categoric m-am bucurat sa primesc si sa ascult muzica in momentele alea cand nu prea puteam face nimic altceva. E o prostie, recunosc, dar daca vrei sa-i faci totusi un cadou, asta imi inchipui eu ca ar putea bucura. Fiindca oricat te simti de rau, muzica o auzi si uiti de durere. Te rupi de lume, daca vrei. Nu prea stiu sa explic. Nu poti schimba prea mult restul dar cum te simti intr-un singur moment in timp, da. Nah, sper sa nu te superi, ma gandeam ca totusi ai vrea sa-i dai ceva.
  Vladimir

  1. Nu ma supar, pentru ca lui M. ii place muzica clasica. De fapt, atunci cand am fost cu ea la spital, primul lucru pe care l-a facut dupa ce si-a revenit din coma a fost sa ceara MP3 Player-ul cu tot felul de compozitori…

 3. Probabil sunt superficial, probabil, asa ca eu nu cred in ridicolul urarii indiferent de situatie. La multi ani si sigur exista lucruri, fapte, vorbe chiar, care sa bucure.

 4. Intr-adevar, e foarte aiurea sa nu poti face aceasta urare…dar in schimb ii poti face alte urari legate de sanatate si sa fi cu sufletul alaturi de ea. In aceste momente, ma gandesc ca asta inseamna cel mai mult pentru ea, sa aiba cei dragi alaturi de ea…Multa liniste sufleteasca iti doresc…Dorina

 5. Hey. M-am cam pierdut un pic de lumea virtuala in ultima vreme, dar incerc pe cat posibil sa tin pasul cu scrierile tale. Culmea e ca si eu am trecut prin ceva asemanator cu o zi inaintea ta. Pe 15 a fost ziua de nastere a mamei mele. Si la fel, nu am stiut cum sa fac sa o sun sa-i zic la multi ani. Pentru ca, acum un an, exact de ziua ei, a fost ultima data cand l-am vazut pe tatal meu, respectiv sotul ei, barbatul cu care a trait toata viata. Numai zi de nastere n-o sa mai fi acest 15 februarie de acum inainte. Dar poate ca la tine pana la urma sfarsitul are sa fie un happy ending. Eu in orice caz iti urez asta din tot sufletul. Pana la urma, ca i-ai urat sau nu “La multi ani”, e mai putin important. Ea stie ca-i esti alaturi cu toata fiinta ta! [Brainless]

 6. Prezenta face totul, sunteti niste oameni puternici, tu esti un om puternic si duci pe umerii tai o povara mai mare decat poti duce, e greu, dar rezisti, felicitarile mele, pentru omul care esti.
  Nu esti fanul cuvintelor te iubesc dar le poti arata , si sunt sigura ca asta si faci :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *