Alex Cross (2012)

alex-cross-poster03E foarte posibil ca unii mai… vechi dintre voi să vă amintiţi de unul dintre personajele lui Morgan Freeman – Alex Cross – din două filme de la sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000: Kiss the Girls şi Along Came a Spider. Veteranul actor îl interpreta atunci pe Dr. Alex Cross, un profiler FBI… Ei bine, Alex Cross-ul din 2012 este un fel de prequel, care-şi propune să ne arate tranziţia personajului de la detectiv din cadrul poliţiei din Detroit la ofiţer în cadrul Biroului de Investigaţii.

Acest element de trivia este, de fapt, cam singurul lucru cu adevărat interesant la acest film. În rest, Alex Cross este un fel de Sherlock Holmes modern – adică american şi de culoare –, lipsit complet de şarmul şi magnetismul celebrului detectiv. Acţiunea este previzibilă de la un capăt la altul şi orice fărâmă de interes este complet spulberată în final, când confruntarea decisivă dintre Cross şi personajul negativ este doar un amalgam de imagini tremurate şi confuze.

Singurul care se distinge cât de cât este tocmai… infractorul: un ucigaş plătit şi fără nume, interpretat de Matthew Fox (pentru cunoscători, Jack Shephard din serialul Lost). În fundal mai apar Edward Burns şi Jean Reno, în două roluri neglijabile.

Dacă sunteţi amatori de flick­-uri poliţiste, s-ar putea ca Alex Cross să vă placă. Dacă, însă, vreţi cu adevărat un thriller captivant, căutaţi în altă parte (poate în Se7en-ul mai-sus-amintitului Morgan Freeman).

Comments

  1. Eu la inceput l-am confundat pe Alex Cross, erou creat de dl James Patterson, ale carui carti nu le-am citit, cu eroul Alex Delaware, creat de dl Jonathan Kellerman, ale carui carti le-am citit, dar acum ca m-am lamurit, mi-am dat seama ca nu sunt asa de interesat de a viziona aceste ecranizari cu Alex Cross, desi il admir si il respect pe dl Morgan Freeman ca profesionist, iar despre dl Tyler Perry, care il interpreteaza pe Alex Cross in aces film din 2012 nu am nici o opinie pt ca nu il retin din vreun film, decat ca mi se pare ca are un zambet vesel si simpatic in fotografia lui de pe wikipedia, unde mai scrie ca intre mai 2010 si mai 2011 a castigat cel mai mult dintre toti cei ce lucreza in ind entertainmentului din America, 130 milione de dolari, dansul fiind nu numai actor, dar si regizor, scenarist, scriitor de piese de teatru, producator si compozitor de muzica de tip religios Gospel.

    Alex Delaware, eroul creat de dl Jonathan Kellerman, (care autor are studii si o diploma de psiholog, desi nu stiu daca are si doctorat + e sotul d-nei Faye Kellerman, si dansa o autoare de succes de carti de tip thriller psihologic si juridic poate chiar mai recunoscuta decat sotul ei, plus care are studii chiar mai inalte decat sotul ei, de bachelor in matematica si de doctor medic stomatolog, insa ale carei carti nu le-am citit nici pe alea), e consultant de tip psiholog specializat in copii si adolescenti in principal dar si pe adultii mai tineri si e consultant pt LAPD, nu pt FBI. Plus ca in cartile respective mie imi placea chiar si mai mult de detectivul LAPD Milo Sturgis, care e gay, si e prietenul amic si colaboratorul lui Alex Delaware, (care nu e gay, ci are o relatie erotica intermitenta cu o femeie, care e manufacturier artizanal de ghitare rock, si despre care eu am impresia ca are o inclinatie cam lesbiana sau bisexuala, desi se pare ca Alex asta e important pt ea din cand in cand), insa oricum eu personal am am o imagine personala despre Milo, detectivul LAPD, atat de simpatica incat de mult mi-am dorit sa intalnesc si eu in real life un detectiv LAPD asa ca Milo, insa nu am intalnit decat unul din NYPD, dar era deja casatorit asa ca a fost o intalnire lipsita de speranta pt mine, si nici nu doresc sa aflu daca Milo apare in vreo posibila ecranizare dupa cartile d-lui Kellerman, astfel inca sa nu fiu iar dezamagit.

    Pt fanii genului literar respectiv, eu as recomanda si cartile de fictiune ale d-lui Keith Ablow, un medic psihiatru american cu expertiza pe psihiatrie legala, al carui erou este dr Frank Clevenger, un psihiatru consultant pt politia din Massachussetts cu expertiza pe psihiatria copilului si adolescentului dar si a adultilor si pe psihiatrie legala, care nu e casatorit insa are un fiu adoptat ca adolescent care are comportamente delincvente, si nu stiu daca aceste carti au fost ecranizate.

    Pt diferenta dintre psihologi, psihiatri, plus psihanalisti, am facut o mica prezentare recent pe blogul lui Vladen, aicea, http://vraji.wordpress.com/2013/03/15/job-din-job-se-face-raiul/ (si nu e ca vreau sa-i fac reclama pt ca raspundea acolo la o lepsa recenta alcatuita de mine, dar efectiv mi-e lene sa detaliez din nou despre subiectul diplomelor si certificatelor de psiholog/psihiatru/psihanalist, si la ce pot ele fi utile in mod concret in real life, in caz ca dorim sa forma un cuplu cu vreunul din posesorii acestor diplome, ceea ce eu personal nu as recomanda nimanui asa la modul general, mai ales ca au venituri de obicei modeste in comparatie cu enteratinerii, insa nu doresc sa discriminez asa impotriva acestor profesionisti, si la urma urmei detectivii LAPD si NYPD castiga de fapt cel mai putin dintre toti, desi uneori unii din ei sunt numiti si eroi, si au totusi beneficii bune cu pensii si vacante platite, ceea ce e important in SUA, unde nu multi beneficiaza de asa ceva in campul muncii, sau chiar nici nu-si doresc sa beneficieze de asa ceva, pt ca nu in vacante si la pensie se castiga banii, ci in aceste perioade importante ale vietii ei mai mult se risipesc pe te miri ce, de obicei pe suveniruri inutile si medicamente pt consecintele acelor suveniruri)

    1. P.S. Observ ca sunt gand la gand cu dl Tyler Perry, ca tocmai acum am vazut ca in 2013 va lansa ca producator, regizor si scenarist un film numit Tentatia: Confesiunile unui Consultant de Casatorii, o ecranizare dupa o piesa de teatru scrisa de el insusi in 2008, an in care si eu am fantazat despre deschiderea, (dupa ce ies la pensie), unui mic business de matchmaking/petitorie personalizata, si am inceput sa devin interesat de a sustine politic Institutia Casatoriei in lumea culturala majoritar iudeo-crestina, unde mi se pare ca este cam in pericol, si in legatura cu sustinerea stabilitatii si longevitatii careia am oferit si niste statistici de larg interes educativ pe blogul lui Raul Rual chiar recent, sub articolul lui intitulat “Barbatii traiesc putin si prost” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *