Alfabetul Dunei

wuiUqivUWiUySwhEvtdOqrlrLPnSaga Dune reprezintă (alături de Cireşarii lui Constantin Chiriţă şi poveştile de război ale lui Sven Hassel) un ciclu de cărţi care mi-a marcat copilăria. Pornind de la un peisaj deluros cât se poate de pământean, Frank Herbert a imaginat o lume futuristă, captivantă şi extrem de complexă – cu mituri, sistem politic, intrigi, poveşti de iubire şi războaie.

Mi s-a părut titlul cel mai potrivit pentru a răspunde provocării Vienelei, de a înşira după alfabet numele personajelor dintr-o carte citită. E drept, leapşa făcea trimitere la o carte citită recent, dar Dune este o poveste clasică şi de referinţă a literaturii (science-fiction) universale – şi, prin urmare, fără vârstă.

Cred că, parcurgând lista de mai jos, veţi avea aceeaşi imagine a unui supe-alfabet a viitorului pe care am avut-o şi eu.

A – Alia Atreides

B

C – Cando Garon

D – Duncan Idaho

E – Esmar Tuek

F – Feyd-Rautha Harkonnen

G – Gurney Halleck

H – Hasimir Fenring

I – Irulan Corrino

J – Jessica Atreides

K

L – Leto Atreides

M – Muad’Dib

N – Niko Bludd

O – Octa Butler

P – Pardot Kynes

Q – Quentin Butler

R – Rayna Butler

S – Shadout Mapes

T – Thufir Hawat

U

V – Vladimir Harkonnen

W – Wellington Yueh

X – Xavier Harkonnen

Y – Yorek Thur

Z – Zum Garon

Şi fiindcă e o leapşă grea, care cere timp, i-o pasez lui Ninu, că sunt sigur că are o vastă colecţie de titluri pe care să le treacă în revistă.

Comments

  1. Pe langa Dune, mi-a placut foarte mult si Fundatia. In urma cu vreo cativa ani am descoperit si Lumea Fluviului, pe care i-am recomandat-o si Vienelei. 🙂

  2. Ce idee buna ai avut!!!
    Mie mi-a fost destul de greu sa imi amintesc numele personajelor din cartile citite, dar cred ca m-as fi descurcat la o leapsa pregatita special pe aceasta tema. Este greu sa uiti de Muad’Dib, Alia, Siona, Leto, Duncan, Lucilla sau Miles Teg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *