Anatomia domnului Lăzărescu

Americanii fac recorduri de audienţă cu seriale despre medici ce salvează pacienţi şi rezolvă cazuri cu o şansă de apariţie mai mică decât a unui avion să se prăbuşească; românii fac reportaje despre spitale ce omoară oameni în cele mai stupide moduri cu putinţă.
Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să ai o castană invizibilă? Una nevăzută pentru toată lumea, chiar şi pentru tine – dar tu, spre deosebire de restul, să ştii, să simţi că ea este undeva acolo? Şi oricât ai încerca să-i convingi pe ceilalţi că ai o castană invizibilă, să nu te creadă nimeni?…
Ei bine, M. are o chestie dintr-asta. O castană ascunsă atât de bine, încât a împărţit lumea în trei: pe de-o parte M., şi eforturile ei neîncetate de a le demonstra tuturor că un lucru nevăzut este cât se poate de real; alături de ea, noi – care suntem dispuşi să credem şi în extratereştri cu ochi albaştri (alţii decât mine); şi, de cealaltă parte a baricadei, lumea care crede că orice rău dispare dacă închizi ochii.
Din confruntarea asta s-a născut un pariu, în care fiecare parte face tot ce ştie pentru a-şi susţine cauza. M. şi-a găsit, răsfiraţi prin ţară, de la Alba Iulia până la Fălticeni, semeni care-i împărtăşesc experienţa. Noi căutăm speranţe îngropate în zilioanele de biţi ai memoriei virtuale. Iar ceilalţi au apelat la tehnica sofisticată a lumii medicale, o lume în care imposibilul a devenit, de mult, relativ.
Ştiţi filmele acelea americane, cu medici super talentaţi, ce lucrează cu tehnologii futuriste, în spitale cu viziuni filantropice în ceea ce priveşte analizele cele mai costisitoare? Cum ar fi House MD?… Ori Grey’s Anatomy?… Atunci luaţi-vă gândul de la ele, fiindcă, în realitate, lucrurile sunt mult mai simple, mult mai rudimentare. În realitate, cea inexorabil românească în care trăim, cel mai performant tomograf, dintr-unul dintre cele mai reputate centre din ţară (cel de la Cluj), este incapabil să vadă o castană.
Ăsta e momentul în care vă întrebaţi ce legătură au medicii care dezleagă mistere clinice mai întortocheate decât piramidele egiptene, cu banala castană. Păi… au.
În momentul în care castana devine o tumoră de dimensiuni identice, iar provocarea lui M. devine un pariu cu viaţa – au toate legăturile din lume.
În timp ce, la alţii, câţiva microni fac diferenţa (de multe ori pozitivă) dintre viaţă şi moarte, la noi, o formaţiune malignă de 4 x 3 cm, un adevărat bolovan în microscopica lume medicală, poate scăpa neobservată.

Şi odată ce se întâmplă asta, nu mai miră pe nimeni că filmele de succes ale americanilor se laudă cu vieţile omeneşti salvate, pe când noi ne regăsim în moartea stupidă a unui domn Lăzărescu.

Comments

  1. Eu totusi am ajuns la concluzia, (recunosc, de sorginte marxist aplicata, ca la altceva probabil nu a putut sa ma duca pe mine capul meu personal), ca educatia competenta a publicului larg este solutia si ca intreaga mass-medie, (inclusiv bloggerii de tip jurnalist de opinie), are o raspundere etica de a capata si a se perfectiona in ultimele metode ale pedagogiei de masa, (care nu sunt prea greu de gasit gratis pe Internet daca-si da cineva silinta), si totodata, de a se perfectiona in legatura cu aplicarea cat mai etica a pedagogiei de masa, insa in mod independent autonom si nedirijat decat din sinea ei, nu de la vreun “centru de propaganda” din alea de tip secol XX (care e o chestie mai “noua”, insa exista guidelines si pentru asa ceva, plus experienta practica in anumite regiuni ale lumii, cele scandinave fiind mai familiare mie in acest moment, desi si ele dau gres deoarece se bazeaza pe niste metode care desi sunt etice, sunt totusi posibil controversiale si inca nedovedite ca eficiente, deoarece nu le-a incercat mai multa lume in mod mai larg de prea mult timp, plus ca pot fi distorsionate, aintelese si aplicate gresit de oamenii mereu imperfecti la locul de munca.)

  2. P.S. Inteleg perfect reflexul automat de respingere fata de ideea de pedagogie de masa, mai ales in regiunile care inca mai au amintirea experientei vietii sub propaganda si cenzura de tip totalitar, inteleg si pozitia pragmatic-utilitara care e posibil uneori mai putin preocupata de etica, insa de fapt, parerea mea, ca probabil “utilitarist-hedonist-marxist-realist” de tipul cel mai narcisist si je m'en fiche'ist posibil, insa nu de interes hippy ci de interes aristotelian procupat de virtuti, (si toate intelese la nivel de studiu de pe wikipedia in Simple English, care este singurul nivel pe care-l pot eu asimila cat de cat)…eu cred ca ESTE importanta si straduinta personala in ceea ce priveste imbunatatirea cunosterii despre etica profesionala si capatarea unor competente profesionale care sa incurajeze si publicul larg catre tendinta catre acest efort de straduinta personala de perfectionare autonoma, dar si sa educe publicul larg cum sa cearna sursele de informatie mai valoroase si credibile de junk si buzz, etc. E complicat, ca e vorba de educatie, si inca de educatie politica, sau educatie pentru politica, si numai de asta nu e pregatit in clipa asta publicul larg din Romania fara suport daruit in mod cat mai gentil si politicos ca sa nu se simta jignit, etc. Plus ca nimeni, intern sau extern, in mod real, nu are chef/motivatie reala de a face voluntariat de educatie si suport de oameni vulnerabili.

  3. P.P.S. Dar sa stii, ca privit din afara, eu sunt optimist in legatura cu Romania pe termen lung de 2 generatii, cam probabil 60 de ani in viitor, desigur daca coopereaza si conditiile naturale si istorice, adica sa nu mai fie Doamne fereste vre-un cutremur mare, vreun crash economic masiv, vreun razboi, etc., deoarece “miscarea” de imbunatatire, trend-ul e per total stabil urcator in ultimii 20 de ani atat re. democratie cat si re. economie, desi, desigur, daca e vorba de viata ta personala curenta si a rudelor de gradul 1, esti etic obligat sa tii mai intai si mai intai cont de astea, ca asa e normal, nu sa-ti faci iluzii sau nervi de moment prea intensi aiurea, in mod ineficient pt. sanatatea/soarta ta personala re. “soarta tarii”, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *