Anna Karenina (2012)

MV5BMTc4Njk3MDM1Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwODgyOTMxOA@@__V1__SY317_Anna Karenina este unul dintre titlurile de referinţă ale literaturii universale, lucru lesne de înţeles chiar şi pentru un profan – ca mine – care nu i-a citit pe “marii ruşi”, din numeroasele ecranizări ale capodoperei lui Tolstoi. Dar culmea, nici romanul şi nici filmele nu au reuşit să-mi stârnească interesul. Mereu am perceput Rusia de secol 19 ca fiind un cadru obositor, atât prin contrastul dintre sărăcie şi bogăţie, cât şi prin opulenţa excesivă a high-class-ului vremii.

Prin urmare, pentru a  nu contamina acest review cu preferinţele mele literare, mă rezum la a vă spune de ce m-am uitat la această Anna Karenina şi ce nu mi-a plăcut.

În primul rând, m-au atras actorii: Jude Law – foarte bun în rolul lui Karenin; Keira Knightley – seducătoare ca întotdeauna (mă rog, exceptând Seeking a Friend for the End of the World), dar cu o interpretare a Annei Karenina care mi s-a părut în aceeaşi notă cu Atonement şi Pride & Prejudice (filme de asemenea regizate de Joe Wright şi care m-au lăsat la fel de rece); Aaron Taylor-Johnson – interesant după Savages, dar până la urmă ridicol în pielea lui Vronsky.

Iar în al doilea rând, montajul întregului film aidoma unei piese de teatru părea o idee extrem de promiţătoare.

Din păcate, tocmai această viziune m-a derutat cel mai mult. După prima jumătate de oră, în care decorurile s-au schimbat cu rapiditate de nu-ştiu-câte-ori, personajele plimbându-se ori trecând literalmente prin ele, nu pricepusem o iotă. Se spune că o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, dar parcă nici chiar aşa.

Iar al doilea lucru care nu mi-a plăcut a fost lungimea excesivă a filmului (130 de minute), foarte greu de suportat în condiţiile dialogurilor abstracte specifice genului.

Ca un fel de concluzie, Anna Karenina nu e un film rău, dar nici nu va fi pe placul oricărui spectator – fie el fan Tolstoi ori “simplu colecţionar” de ecranizări ale unor titluri marcante din literatura universală (vezi Pride & Prejudice).

Comments

 1. Cam melodramatic subiectul. Cu tot talentul lui Tolstoi eu tot o vad pe Karenina asta ca pe o gasculita prosta.Daca n-ar purta haine de epoca ci o banala camasa de noapte standard s-ar integra perfect in fauna pestrita a sectiei mele.

   1. Adevaratul câştig al Annei Karenina este atitudinea lui Tolstoi,initial conform uzantelor vremii si apoi modern, sedus de personaj.

 2. Desi il aveam pe lista, incep sa cred ca nu merita investitia de timp acest film. Foarte putine lucruri interesante am auzit despre el.

  Nu l-am vazut si cred ca nu voi fi curios 🙂

 3. L-am vazut si eu zilele trecute. Putin cam plictisitor pe alocuri (eu am dat vina pe faptul ca stiam povestea si dialogurile pe de rost), dar suportabil pana la final.

 4. Ah, ce bine-mi pare ca nici tie nu ti-a placut…adica nu-mi pare bine ca te-ai smtit neplacut, dar pt ca insfarsit gasesc si eu pe cineva sa fie de acord cu opinia mea in legatura cu acest film. Si mie imi place L Tolstoi, il consider un autor deosebit de important. Eu nu vazisem decat trailerul de la aceasta ecranizare si vreo 2 interviuri cu actorii principali si regizorul si i-am facut o cronica ff proasta pe blogul lui Vladen ! Iar Keira Knightley, dupa parerea mea, este o actrita mediocra, lipsita de inteligenta deosebita, nu neaparat asa la IQ, (desi si asta poate fi alterat prin deficite cognitive daca mai petrece mult timp in stare anorexica), dar in primul rand inteligenta profesionala, in orice caz fara experienta nici de scoala deosebit de calitativa, nici de viata, desi e destul de maleabila si face ce ii zice regizoruul asa ca e posibil sa se mai imbunatateasca in timp, sau sa aiba performante mai mult sau mai putin bune in functie.de viziunea regizorala resppectiva. Nu este un lucru deoosebit de rau pt o actrita de cinema sa fie asa de maleabil, si e proobabil si constiincioasa cu prezenta si nu face fitze, asa ca e posibil sa o mai vedem jucand in destule filme.

  1. P.S. sorry pt atatea typo, cred ca ma simt intimidat de cate ori trebuie sa critic un actor asa direct, lucru pe care il evit ca naiba, stiut fiind ca actorii sunt asa de vulnerabili, si chiar daca nu le pasa lor de ce zic eu, eu tot ma simt prost sa fac critica negativa unui actor.

 5. Ahh, mie mi-a plăcut cartea în adolescență atât de tare încât o ridicasem la rand de biblie… 🙂 Mi-a trecut apoi, acum aș vedea-o cu alți ochi și poate de-asta nu mă atrage să văd filmul, am văzut ecranizarea veche, mai bine las amintirile intacte. Ce-i al lui Tolstoi e al lui, nimeni nu poate nega.
  La fel cu alți mari ruși, așa reci, cum zici tu. Așa l-am perceput eu mereu pe Dostoievski, din cauza Crimei și pedeapsă dar… dar citește acum Idiotul să vezi dacă nu îți vine să te înclini în fața marelui geniu… oricum, cred că e corect să judecăm tot ceea ce cărțile astea înseamnă prin prisma perioadei în care au fost scrise… 🙂

 6. Keira Knightley e inadecvata in rol. De fapt nu-mi place ca actrita…nici ca femeie. Dupa parerea mea nu prea are nimic feminin… Cred ca alegere mai proasta nu se putea face, de acum un an aveam convingerea asta, de cand filmul era in postproductie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *