Apocalipsa continuă

Cronicile apocalipseiParafrazându-l pe Cristian Tudor Popescu, apocalipsa a avut “mari probleme în a se realiza pe aceste plaiuri. Comunismul n-a reuşit nimic. A încercat, n-a reuşit nimic. Capitalismul se străduieşte şi el din răsputeri, mare lucru nu face. Aici şi-a frânt gâtul şi apocalipsa”.

La opt ore după momentul 21.12.2012, părerile rămân – totuşi – împărţite.

Unii încă mai speră ca-n viaţa lor să asiste la ceva extraordinar. Chiar dacă asta ar însemna propriul lor sfârşit, fapt care, în esenţă, n-are nimic spectaculos, căci oameni mor în fiecare zi. Conform lor, şi contrar filozofiei staliniste [care susţinea că moartea unui om este o tragedie, în timp ce moartea a 1.000 de oameni devine doar o cifră statistică], dispariţia unui om este un fapt banal, pe când dispariţia tuturor trebuie să fie ceva cu adevărat remarcabil. [Eu mă întreb remarcabil pentru cine?… de vreme ce apocalipsa, dacă este fată serioasă, n-ar trebui să mai lase pe nimeni care să ateste remarcabilitatea evenimentului]

Iar unul dintre principalele argumente ale lor este ciudăţenia maiaşă prin care, în funcţie de perspectiva din care priveşti scrierilor lor, 21 se transformă în 23. Aşadar, pentru încă două zile, nu-i totul pierdut… Dacă mă întrebaţi pe mine, 23 sună mult mai bine decât 21. Fie şi numai pentru că e număr prim. [Nu ştiu dacă numerologia are vreun amestec în afacerea sfârşitului lumii, dar, zilele astea, dă foarte bine la public să faci un ghiveci din cât mai multe elemente dintr-astea ciudate] Ori pentru că pică într-o duminică, iar noi ştim că, de la bun început, duminica a fost ziua în care Dumnezeu s-a odihnit – şi n-ar mira pe nimeni ca lumea să se piardă într-o zi în care El şi-a luat ochii de la ea. [Am dat-o pe motive biblice şi deja se încheagă o nouă teorie ce-ar merita publicată, întru disperarea unora (că şi-au epuizat proviziile pentru petrecerea de apocalipsă şi iar trebuie să piardă o zi în omorul de la Carrefour), bucuria altora (că n-au plătit degeaba pachetul de şapte zile în Mexic) şi sinuciderea celorlalţi]

Bineînţeles, sunt şi cei care susţin că lumea a intrat într-o nouă etapă a trasformării ei spirituale. Cel mai probabil, mare parte dintre aceştia sunt necunoscători într-ale politicii, care n-au sesizat că, deşi un şef de guvern declamă cu aplomb “sfârşitul unei lumi politice” şi, implicit, “o nouă lume” şi “un nou început”, nu s-a schimbat – de fapt – nimic.

Şi mai sunt câţiva, bystander-ii, pentru care lumea şi viaţa merg înainte, implacabile la angoasele şi fanteziile de sorginte hollywoodiană – cei care văd adevărata apocalipsă: moartea lentă, de zi cu zi, a conştiinţei umane.

“Ne mulţumim să trăim în prezentul diurn, cu gândul la viitorul despre trei zile şi uitând comod de trecut. Gândurile, visele şi curajul sunt cuminţi şi pragmatice. Am devenit prea sceptici, îndrăzneala noastră ţine cât să avem revolte personale, în folos individual. Firesc, trăim aproape exclusiv pentru noi, lipsindu-ne altruismul, un pic inconştient, de a îndrepta ceva din lumea de afară. Pentru ce să te revolţi? Ce să îndrepţi? Pentru ce să-ţi iroseşti altruismul?” [fragment din articolul doamnei Indira Crasnea]

P.S. A remarcat cineva că noul laitmotiv de Crăciun este apocalipsa? De unde anul trecut încă ne mai lăsam prinşi în confruntarea titanică dintre Fuego, Chuck Norris şi Hruşcă, iar apocalipsa se întrezărea doar sub forma unor amerindieni de împrumut cântând în parcarea vreunui mall, anul ăsta – şi-aşa secetos – a fost complet lipsit de ler. În schimb, tot românul a devenit analist-expert al disputei NASA versus Chichen Itza.

Comments

 1. Nu mor romanii cand vor mayashii!

  E drept ce spui. Pentru ca laitmotivele genereaza idei si personaje. Ideile si personajele genereaza adepti. Adeptii genereaza consumerismul.

 2. Am remarcat ca o companie chiar si-a facut reclama la promotiile de sarbatori, ceva gen: “Vine apocalipsa peste preturi”. Avand in vedere ca reclama a fost facuta cu ceva timp in urma, nu stiu daca sa le admir indrazneala cu care au sfidat apocalipsa 😀 sau sa ma enervez ca in Romania orice devine subiect de bascalie.

 3. cred ca dintre toti bloggerii care au scris despre tampenia asta, tu i-ai intrecut pe toti. adica ai scris cel mai mult :)) mie mi se pare inutila o discutie despre apocalipsa daca ea presupune moartea tuturor. e inutil.

 4. E normal sa prinda un subiect care dezbate nimicirea planetei … Eu sunt tare curios ce ne rezerva anul 2013 … E clar ca e an cu ghinion si precis a facut Nostradamus ceva predictii nastrusnice pentru el … 😀

 5. Ah, tocmai am citit ca mayasii au facut o profetie pt 31 martie 2013 si mai si decat cea legata de 21 decembrie: se vor intoarce (nu stiu exact de unde) inteleptii lumii !

  Si pe 21 ianurie, armata companiei britanice Tesco va invada Danemarca !

  Pt cine vrea sa vada un film de actiune misto facut in 1996 cu evenimente care au loc in 2013: Escape from LA, cu Kurt Russel, in regia John Carpenter !

  1. Sper ca ati vazut macar Escape from New York, tot r John Carpenter, tot cu Kurt Russell, din 1981, care arata cat de catastrofica va fi situatia in NYC in 1988. Noroc ca primarul NYC de la acea vreme a iesit tot Ed Koch si nu a iesit Barbaro, ca s-a putut corecta imediat acea situatie intr-adevar de speriat ! Koch a incercat in 1982 sa salveze si intreg statul NY, ca guvernator, insa din pacate pt stat, (desi din fericire pt NYC care l-a pastrat pe Ed Koch), guvernator a iesit Mario Cuomo.

    1. Pai incerc uneori si comentarii unice, numai ca alea ajung sa se intinda de obicei pe minim 6 paragrafe cu minim 500 de cuvinte, mai lungi decat articolul respectiv, asa ca mi-am zis ca daca fac mai multe mai mici poate n-o sa se observe asa de tare, plus or fi si mai politicoase si mai usor de citit si de blogger si de alti citori. Dar in realitate cred ca se intampla si pt ca zilele astea am incercat sa fac mai multe chestii, de ex curat in apartament, si atunci nu pot sa scriu un comentariu lung pt ca incep sa ma simt vinovat ca nu fac curat, si scriu unul mai scurt, mai bag un pahar in masina de spalat sau mai culeg un ghemotoc de praf de pe jos, pe urma mai scriu un al 2-lea comentariu tot acolo unde ramasesem, etc !

 6. Eu inca ma intreb ce zic aia care s-au refugiat in locurile alea despre care se zicea ca ar fi mai ferite. Sau despre aia care si-au cumparat buncare cu sute de mii de dolari si pe care le-au ingropat in locuri secrete. Sau aia care si-au cumparat provizii de alte cateva sute de mii de dolari si care au invatat ani de zile sa vaneze in salbaticie.

  1. 1. Mama, ce ferit e locul asta! Parc-am fi singuri pe lume!… Oare o fi venit apocalipsa? Ceilalti or fi murit?…
   2. Las’, nu-i nimic. Daca nu vine apocalipsa din cer, o aduc americanii sau rusii, cu rachetele lor nucleare…
   3. Las’, ca proviziile astea oricum au termen de valabilitate cativa ani.

   Ti-am raspuns? 😀

    1. Apocalipsa tot ar fi venit, doar ca nu mai puteai sa-ti dai seama, fiind deja mort. Nu-i o rezolvare convenabila asta 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *