SUA – Jurnal de călătorie: Aripi pe apă

Aseară am văzut Battleship. Încercând să încropesc schiţa unui review, gândurile mi-au zburat la propria mea navă de luptă.
USS Intrepid a fost unul dintre cele 24 de portavioane din clasa Essex construite de marina americană în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost lansat la apă în 1943, iar după sfârşitul conflagraţiei a fost demobilizat. Declanşarea Războiului Rece a dus la rechemarea în serviciu activ, nava fiind modernizată şi transformată în portavion de atac, apoi în portavion antisubmarin.

În 2006, USS Intrepid a fost transformat în muzeu deschis publicului larg, urmând ca la sfârşitul anului să fie casat.
24 septembrie 2006 a fost ultima zi în care nava s-a bucurat de interesul vizitatorilor şi al meu. Pozele de mai jos sunt doar câteva secvenţe ale uneia dintre cele mai emoţionante experienţe din Statele Unite.
USS Intrepid în toată splendoarea sa.
 Zona de acces pentru public.
Puntea de zbor la pupa…
 …şi la prova.
Puntea superioară.
 Turnul de control.
Unul dintre tancurile americane ale celui de-al doilea război mondial.
 Câte un trabuc pentru fiecare…
O jucărie pentru oameni mari.
 O Cobră supărată.
 F-14 Tomcat.
 F-16 Fighting Falcon, o bijuterie seducătoare.
 Grumman A6.
 Grumman Hellcat.
 Mai ţineţi minte M.A.S.H.?
Memorialul Iwo Jima.
Printre realizările notabile ale USS Intrepid se numără şi rolul de navă de recuperare a echipajelor misiunilor spaţiale Mercury şi Gemini.
Un ventilator puţin cam mare.
Submarinul USS Hinder. N-am mai apucat să-l vizitez, deoarece era ticsit de lume şi nu mai aveam decât jumătate de oră până la închiderea complexului.

Comments

  1. Nu inteleg mare lucru din filmele de razboi. De fapt urasc razboiul. Asa, ca idee, si de acee nu pot vedea decat rar ceva avand ca fundal sau chiar ca personaj razboiul.
    Despre portavioane…numai de bine. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *