Breaking-news-ul nebăgat în seamă

footprintsPentru a raporta corect informaţia pe care o veţi afla în cele ce urmează la scara de valori adecvată, vă rog să faceţi abstracţie de faptul că, în Românica, conceptul jurnalistic de breaking-news nu mai face nici cât o ceapă degerată. Mass-media este plină de titluri care vor să instituie şocul şi groaza, pentru ca, mai apoi, articolele respective să se răsufle ca o băşina-porcului puturoasă [pentru cine cunoaşte, nu mă refer decât la o specie de ciupercă necomestibilă, Lycoperdon Gemmatum, numită popular băşina-porcului]. De la parlamentar obosit, până la piţipoancă extenuată, orice bârfă idioată este transformată de presa din România într-un breaking-news. Singurii care fac – poate – excepţie sunt cei de la Antena 3, pentru care orice este legat de Băsescu este o ştire-şoc.

Pentru a înţelege mai bine cât de mult a fost denaturat sensul unui breaking-news, gândiţi-vă numai cât şoc şi câtă dramă a născut recentul incident aviatic, în care o mână de oameni (medici) au fost răniţi, iar pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa – ştire care a rulat alături de decepţiile în dragoste ale Oanei Zăvoranu…

Breaking-news-ul pe care vreau eu să-l anunţ este un eveniment la scară mult mai redusă, care afectează – e drept, radical – viaţa unui singur om şi a familiei sale: Flippy a făcut primii paşi singură. O întâmplare aparent banală până şi pentru fetiţă însăşi, căci lucrurile s-au petrecut fără să bage de seamă, find mult prea ocupată să studieze (a se citi să roadă) un capac de suzetă.

Scena insolitului eveniment o puteţi vedea în ultima fotografie din însemnarea asta, Flippy străbătând – cu gândurile în altă parte – distanţa de cel mult un metru dintre măsuţa de înfăşat şi patul ei.

Astăzi, la două zile după realizarea istorică, cursa dintre cele două obiective este floare la ureche pentru micul pui de om. Acum, înainte de a se lansa, Flippy se ţine cu o mână de pat, priveşte spre locul unde trebuie să ajungă, îşi potriveşte paşii şi abia apoi se aruncă-n cursă. Privirea ei concentrată şi modul cum se încurajează singură, pufnind, fac deliciul unei seri întregi. E drept, nu toate încercările au succes, dar procentajul reuşitelor trece de 90% – un semn clar că zilele când vom juca prinsa prin casă sunt aproape…

P.S. Iar dacă vreţi un breaking-news cu rază mare de acoperire, aflaţi că, printr-o directivă UE, băncile vor fi obligate – la cererea clienţilor – să convertească din valută în lei creditele ipotecare. O veste excelentă, mai ales pentru victimele bulei CHF, “deţinătorii” unor credite aproape imposibil de refinanţat la ora actuală, din cauza saltului înregistrat de moneda elveţiană. Poate mi-a scăpat mie dar, în afară de un articol în Ziarul Financiar, n-am auzit nicăieri despre această rezoluţie la o problemă spinoasă pentru mulţi români (a căror nefericire cauzată de explozia ratelor în valută a fost prezentată cu mult tam-tam pe la televiziuni).

Comments

 1. unul din primele examene! Primul a fost contactul cu lumea asta! 🙂 Felicitari!
  tin sa te corectez: basina porcului nu numai ca este comestibila, dar este si foarte gustoasa, atit snitzel, cit si murata. Evident, inainte sa se coaca, mai exact, inainte sa devina … basina. Dar tot Lycoperdon Gemmatum este!

  1. Pana mea, eu stiam ca ciuperca e necomestibila de la bunica mea. Cand eram mic si mergeam (des) la ciuperci, mereu o confundat cu ciuperca alba de camp si atunci am primit instructajul.

   In plus, inainte sa postez, am verificat informatia pe net si asa a reiesit, c-ar fi necomestibila pana la urma.

   Dar nu te contrazic, caci nu stiu cat a umblat Google dupa ciuperci la viata lui. 😀

 2. Corect. Breaking-news s-a demonetizat. Dar nici nu prea a fost cine stie ce de capul lui.
  Eu zic ca breaking-news-ul al tau e ma important decat toate breaking-news-urile despre bianca, trianca sau monoanca.

 3. Dar daca prima oara ea (Flippy) nu a remarcat ca sta in picioare, ai remarcat tu cumva ulterior ce parerea sau opinie sau expresiee sau emotie a avut cand s-a prins ca poate sta in picioare ? A fost una asa de supriza, uluita, comica, sau de triumf ? Adica ce parerea a avut Flippy atunci cand si-a dat seama ca poate sa stea in picioare ? I-ai atras tu atentia ? Sau ai lasat-o sa-si dea seama singura ? Zau, lipsesc atatea detalii. Te rog sa revii cu o emisiune de expunere pe larg. Nu ne trebuie doar titluri de scandal si soc. Vrem detalii ! Daca ai uitat cumva din cauza socului, scotoceste-ti memoria fotografiilor pe care le-oi mai fi luat. Poate ai reusit sa surprinzi ceva interesant. Fa o ancheta. Intreaba eventualii martori oculari. Zau, daca nu scrii un articol mai pe larg, eventual chiar o serie de articole, ma supar. Ce e aia, Breaking News, si pe urma gata, dispare subiectul pana la urmatorul Breaking News.

  1. Nu cred ca am material suficient pentru o noua insemnare. Ca sa intelegi ce inseamna acum mersul (independent) pentru Flippy, imagineaza-ti un schior care se pregateste de un salt cu schiurile. In secundele acelea dinaintea lansarii, cand sta pe bara, poti sa-i citesti concentrarea pe fata. Exact asa si cu Flippy, inainte de a se desprinde de pat si a porni spre masa. Daca o urmaresti, iti dai seama perfect ca-n spatele ochisorilor ei se deruleaza niste calcule, iar mutrisoarele pe care le face in timpul procesului sunt de tot hazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *