Broken City (2013)

MV5BMTY4OTIwODg4Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwNjg0MDY1OA@@._V1_SX214_The broken city este New York-ul în prag de alegeri, când, în lupta pentru viitorul mandat de primar, actualul edil – Nicholas Hostetler (Russell Crowe) – şi contracandidatul său – Jack Valliant (Barry Pepper) – folosesc toate tertipurile, mai mult sau mai puţin murdare, pentru a-şi asigura voturile populaţiei. În pragul unui moment electoral de importanţă majoră, corupţia şi ipocrizia prezente pe fiecare nivel al Americii urbane – the broken system – sunt mai vizibile ca niciodată.

Broken este şi fostul-poliţist-devenit-detectiv-particular Billy Taggart (Mark Wahlberg). Tras pe linie de moartă de NYPD după un schimb de focuri cu un violator, Billy trăieşte şapte ani cu convingerea că n-a săvârşit o crimă, ci un act de justiţie. Abia după ce, angajat de primarul Hostetler pentru a dezvălui aventurile (presupus) amoroase ale soţiei acestuia – Cathleen (Catherine Zeta-Jones) –, Billy este implicat în povestea unei noi crime, fostul poliţist porneşte pe un drum al mântuirii, sacrificându-şi propriul bine pentru ca adevărul (inclusiv cel despre crima din trecut) să triumfe.

Broken este şi industria filmului, în care prietena lui Billy – Natalia (Natalie Martinez) – încearcă să se afirme cu un rol într-o producţie independentă, acceptând un rol de moralitate îndoielnică.

În consecinţă, Broken City se vrea a fi o metaforă. Din păcate, însă, punerea în scenă este dezamăgitoare. În afară de o aluzie directă a primarului Hostetler la New York ca oraş distrus (broken) înainte de primul său mandat, scenariul nu profită cu nimic de subînţelesurile titlului pe care şi l-a ales. Prin urmare, potenţialul actorilor este irosit într-o naraţiune difuză (încercând să împletească drama personală a lui Billy cu misterul din jurul afacerilor dubioase ale primarului Hostetler, filmul pur şi simplu se pierde pe drum, fără un demers convingător în niciuna dintre direcţii) şi împrăştiată (legătura dintre compromisurile (sexuale) de actriţă debutantă ale Nataliei şi comploturile politice din cursa electorală este prea subţire pentru a fi relevantă).

Pe scurt, Broken City este un film cu intrigă interesantă şi actori buni, tras (mult) în jos de un scenariu şi o regie dezamăgitor de slabe.

Comments

  1. Pingback: 2 Guns (2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *