Bună seara, prieteni!

Este ultima seară.
Dintr-unul dintre (tot mai) rarele articole de pe gândul.info care NU anunţă întâmplări nemaivăzute, bombe cutremurătoare [de genul celor “detonate” în timpul bâlciului pentru demiterea preşedintelui, când literele de-o şchioapă anunţau în fiecare zi nimicuri ce-ar fi trebuit să cutremure România din temelii] sau, în general, chestii geniale ce nu s-au petrecut încă – dintr-un asemenea articol, aşadar, cu titlu simplu şi la obiect, am aflat că trupa Iris îşi pierde un membru esenţial: vocalistul Cristi Minculescu.

Nu sunt un fan al formaţiei. Nu ştiu versurile fiecărei melodii, anul apariţiei şi albumul pe care figurează. Nu ştiu numele tuturor componenţilor ori background-ul fiecăruia. Şi, mai ales, nu cred în rock ca o stare de spirit, un mod de viaţă.
Dar când vine vorba despre o formaţie cu 35 de ani de activitate şi 14 albume (de studio) scoase, care defineşte în mare parte rock-ul românesc, este foarte uşor să înţelegi că momentul este unul de cotitură în existenţa trupei, cu atât mai mult cu cât Cristi Minculescu era/a fost imaginea Iris.
Personal, ca un profan de pe gard, cred că Iris fără Minculescu nu va mai fi Iris. Cel puţin pentru o perioadă, mai mică sau mai mare, în funcţie de capacitatea nou-venitului Toni Şeicărescu de a-şi impune amprenta personală, fără să iasă din nota ce a definit spiritul Iris de-a lungul timpului şi, în acelaşi timp, fără să-şi imite predecesorul.
Oricum, îmi doresc ca lucrurile să continue într-o direcţie pozitivă. Iar până publicul va avea confirmarea acestui fapt, eu rămân cu amintirea unei seri din vara lui 2007, când, pe stadionul din Iaşi, concertul live al celor de la Iris insufla căldură şi curaj în sufletele proaspeţilor absolvenţi de facultate care-şi sărbătoreau ieşirea în lume.

Comments

  1. Si eu astept mai mult decat un articol in Gandul… Prima data cand am citit, am zis ca-i o duda. Dar, daca ai sa cauti pe wiki, ai sa vezi ca Minculescu figureaza deja la FOSTI membri ai trupei.

 1. Iris fără Minculescu e ca și Cargo fără Kepmes. Adică inexistent pentru majoritatea fanilor.
  Nici eu nu mă omor după Iris, dar fără Minculescu nu va mai fi același lucru.

  Cum s-a născut celebra expresie: Bună seara, prieteni?
  Înainte, când urca pe scenă, Cristi Minculescu urla cât îl ţineau plamanii, după model occidental: “Bună seara, Bucureşti!”, “Bună seara, Timişoara !”, “Bună seara, Sibiu!”
  Până ce Iris a avut concert la Băicoi…

  1. Pai fiindca-i penibil. Si era penibil de mult timp. Genul asta de muzica nu trebuie facuta de tatai. Sigur, mai sunt si prin occident tatai celebrii, dar si aia mi se par la fel de penibili (cu exceptia a unul sau doi maxim). In plus, sa fim seriosi, nici vocea si nici inspiratia nu mai e aia de la 20-40 de ani. Parerea mea este ca un artist trebuie sa aiba bunul simt sa se retraga pe val, nu se “stoarca” tot ce se poate.

 2. “Care defineste in mare parte” – Intr-o foarte mare, vaga si distanta parte.

  Din pacate, majoritatea hit-urilor lor sunt mici plagiaturi (un Whitesnake, un Rainbow, un AC/DC de pe la mijloc…putin Van Halen). Marea lor realizare a fost intr-adevar ca au rezistat si ca au facut un rock accesibil, un fel de “alternativa ok” la Voltaj (Voltajul post Tavi Colen).

  Sunt cumva de acord cu Vladimir, doar ca zic “10 ani”. Omul era deja obosit, concertele erau pe principiul alba/neagra (unul ok, unul pleostit), iar resursele creative ale trupei erau de multa vreme secatuite.

  Primele albume Cargo, Celelalte Cuvinte (nu mai vorbesc de batranii Sfinx) au fost mult peste ce produceau Iris in perioada, dar ceva mai greu accesibile. So Iris it was 🙂

 3. ^Una peste alta, Toni Seicarescu e un solist vocal foarte ok. De acord ca Iris nu va mai fi la fel fara Minculescu (era totusi o imagine), dar parca-s curios cum ar suna daca s-ar pune mai serios pe compus.

 4. @krossfire: asteptam un feedback de la tine, sa stii. Dupa cum am zis, eu sunt un outsider in domeniu, astfel ca o opinie mai avizata merge la fix.
  Multumesc.

 5. Nu m-am topit niciodata dupa Minculescu, dar tot am avut o clipa de uimire cand am aflat, pentru ca Iris reprezinta mai mult decat o formatie rock pentru multi romani.
  Imi place mult mai mult Cargo, chiar si cu “noul” solist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *