Cartea cu poze

1001_filme1001 Movies You Must See Before You Die (Ediţia a treia, 2012)
Câteva observaţii după ce am răsfoit cartea primită de la Moş Crăciun, cu nerăbdarea elevului proaspăt intrat în clasa întâi, care frunzăreşte pentru prima dată abecedarul:

Volumul este mai degrabă un ghid, nicidecum un reper în vasta şi complexa lume a cinematografiei. Însăşi cantitatea enormă de informaţie pe care o conţine un secol şi mai bine de film explică de ce unele titluri nu figurează în cele aproape o mie de pagini ale antologiei (în favoarea altora, a căror includere în această listă exclusivistă nu o înţeleg).

Este dificilă stabilirea unei liste stricte de parametri care, agregaţi, să includă ori să excludă un film sau altul în/din lista finală. Chiar şi-aşa, lucrarea este o incursiune distractivă prin filme de succes din toate timpurile şi, totodată, un memento vinovat despre cât de multe filme extraordinare nu am văzut încă…

Volumul nu-şi propune să fie unul de critică de film, însă, chiar şi cu un pronunţat caracter comercial, textele sunt neaşteptat de slabe. Nu-mi dau seama dacă problema stă în materialul sursă, ori în lipsa de viziune a traducătorilor, dar salvarea antologiei o constituie fotografiile de înaltă calitate care îmbogăţesc articolele.

Lăsând la o parte inerentul subiectivism al redactorilor, este evident că America domină detaşat lumea filmului. Fie şi numai din perspectiva acestei cărţi, America produce mai multe filme – şi, poate, mai bune – decât restul lumii la un loc. Mai jos găsiţi un clasament detaliat al cinematografiilor naţionale, aşa cum se regăsesc ele în prezenta lucrare:

Top_film

Numai 4 dintre cele 1001 de filme provin din China. Nu-i nimic, ţara Marelui Zid compensează prin tipărirea prezentului volum.

Din păcate, printre cele 1001 de filme nu şi-a găsit locul niciunul românesc. Mihai Viteazul o fi închegat el naţiunea română, o fi ajuns la Hollywood – dar numai atât.

* * *

1001 filme de văzut într-o viaţă nu este o lucrare indispensabilă iubitorului de film, dar este o adiţie interesantă pentru biblioteca unui pasionat de cărţi.

Comments

    1. Tocmai de asta am ramas surprins: chiar si cu strictetea regimului, Iran-ul reuseste sa respire in occident. Pe de alta parte, poate chiar privatiunile pe care le suporta iranienii sunt izvorul efuziunii lor cinematografice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *