Chasing Mavericks (2012)

Chasing-Mavericks-posterInspirat din fapte reale, Chasing Mavericks prezintă povestea tânărului surfer Jay Moriarty, al cărui vis este de a cuceri uriaşele valuri (numite – cu respect – în cercul restrâns de iniţiaţi ai apelor mavericks [maverick = eng., hoinar, rătăcitor, nonconformist, rebel] din Half Moon Bay, California.

Filmul este o poveste iniţiatică, în care rolul mentorului îi revine veteranului Frosty Hesson (Gerard Butler). Acesta îl învaţă pe tânărul său partener cum să supravieţuiască luptei cu forţele naturii, devenind totodată figura parentală care a lipsit mereu din viaţa lui Jay.

În aceste coordonate, firul narativ devine destul de previzibil, dar filmul trece cu adevărat în elementul său odată ce acţiunea se mută în apă. Începând cu trezirea spirituală a lui Jay, care, copil de opt ani fiind, este salvat de la moarte sigură de Frosty şi terminând cu testul final al adolescentului care caută să-şi dovedească maturitatea, majoritatea scenelor off-shore sunt adevărată poezie în mişcare, insuflând teamă şi admiraţie. Chiar şi pentru un public nu foarte obişnuit cu sporturile de apă – cum este cel român – secvenţele acvatice sunt un indiciu despre amalgamul de senzaţii pe care le trăieşte un surfer, de la rush-ul de adrenalină până la liniştea deplină de sub cortina de apă.

Odată revenit pe uscat, Chasing Mavericks este o lecţie despre frică, dragoste, pierdere şi regăsirea echilibrului. Prin teoria sa despre the Tao of surfing, Frosty dezvăluie ceva din psihologia surfing-ului, dar, din acest punct de vedere, preferatul meu rămâne tot Point Break (1991, Patrick Swayze, Keanu Reeves).

În conluzie, Chasing Mavericks este o dramă inspirată din lumea sportului (extrem), poate nu chiar cea mai reuşită, dar categoric spectaculoasă, care merită văzută pe un ecran cât mai mare şi cu un sunet cât mai clar, pentru o imersiune cât mai profundă printre valuri. Personajul lui Frosty i se potriveşte ca o mănuşă lui Butler, iar într-un rol secundar apare şi Elizabeth Shue.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *