Codul bizonilor

Ea: Canalie!

El: Jigodie!

Ea: Porcule!

El: Vaco!

La orgasm au ajuns simultan, fiindcă au înţeles că amândoi sunt, de fapt, nişte animale.
De când se ştie, românului i-au fost fraţi [de crucea mă-sii, după cum spune o vorbă din popor] codrul şi locuitoarele acestuia. Pe vremea dacilor, erau lupii. Decebal n-a mai fost în vogă şi moda a trecut. O perioadă ne-am lăsat păcăliţi de acvila romană, însă ne-am regrupat, cumva, sub Ştefan cel Mare şi am descoperit zimbrii. Dar s-au trecut – şi voievodul, şi jivinele, astfel încât am rămas ca nişte găini aiurite în voia fanarioţilor. Au mai trecut nişte sute de ani şi ne-am crezut câini. Dar roşul lor mergea prea bine cu albastrul miliţienilor, încât am devenit stelişti. Acum ne plac oile…
Începând de astăzi, vă propun o rubrică nouă, dedicată unei alte asocieri dintre om şi natură carpato-danubiano-pontică: traiul printre bizonii şoselelor.
De ce? Pentru că, oricât ai scrie despre un leu din savană, el nu va învăţa niciodată să-şi deguste prada cu furculiţă şi cuţit. În schimb, s-ar putea ca tu să înveţi ceva despre cum să faci să nu ajungi între colţii animalului. Similar, oricât ai scrie despre bizonii din trafic, ei vor rămâne mereu aceiaşi. Dar dacă tu te adaptezi şi înveţi la ce te aştepţi, s-ar putea să eviţi un accident stupid, care – în oricare altă ţară din lume – nu s-ar întâmpla.
Aşadar, Codul bizonilor.
Astăzi, principiul croitorului.
Cu cât viteza la care te apropii de o intersecţie este mai mare, cu atât cel care ar trebui să-ţi acorde prioritate (bizonul) va pândi mai atent momentul în care să-ţi taie calea. Vorba aia, a croitorilor: măsori de zece ori şi tai o dată. Dacă e să se întâmple vreo belea, să fii sigur că nu mai poţi face nimic s-o eviţi.
Cazul particular al croitoraşului cel viteaz.

Intersecţie în cruce şi câte-o maşină pe fiecare braţ, îndreptându-se spre centru, astfel: tu şi încă o maşină, care vine pe contrasens, sunteţi pe drumul cu prioritate. În dreapta ta, pe un drum fără prioritate, bizonul încearcă să traverseze intersecţia şi nu cedează trecerea. În stânga ta, un alt cretin (fiindcă tupeul de om prost e molipsitor), profită de moment şi ţâşneşte şi el, încercând să se încadreze pe sensul tău de mers. Deznodământ: bizonul este luat în plin de cel din dreapta lui; tu intri direct în celălalt idiot care s-a băgat; maşina lui ricoşează într-una de pe margine, care striveşte doi pietoni nevinovaţi.

Şapte dintr-o lovitură!

Comments

 1. Era o vorba din batrani: “Smecheria si prostia se platesc.” Ma rog, cand am auzit-o eu era “Smecheria si prostia se plateste.” dar am zis s-o adaptez vremurilor.

  Pacat cand altul plateste pentru ele.

 2. Să zicem că-i înțeleg pe ăștia care trec din neatenție pe roșu, sau nu acordă prioritate. Sunt neatenți, au schimbat un CD, au văzut vreuna pe stradă, etc.
  Eu nu pot să înțeleg o altă categorie de bizoni, cu care m-am întâlnit destul de des. Ajung în intersecție, pe drumul fără prioritate, opresc, se uită în stânga, în dreapta, mă văd că vin cu viteză pe drumul cu prioritate, și trec chiar prin fața mea. De două ori era să o pățesc așa. Nu înțeleg ce e în mintea lor… dacă tot au oprit, de ce nu așteaptă?

 3. Eu am patit asa si cu un politist. Coboram un deal si el aparut in gura unui drum laturalnic. Erau 100 de metri intre noi – n-a iesit.
  Erau 70 – tot n-a iesit.
  Erau 50 – a ramas pe loc.
  Erau 30 – n-a iesit si am zis ca nici nu mai iese.

  Gresit! In secunda urmatoare, s-a bagat in fata mea, iar eu m-am trezit in sant.

  Dar, sa zicem ca nu se pune. Eram printr-un sat, deci ala era bou de-a binelea.

  Ce spuneam si eu: cat timp tu esti ocupat cu venitul in viteza, ei tot analizeaza: masoara distanta, calculeaza timpul si vad in ce masura rezultatul e favorabil unui adrenalin-shot. Numai cand esti tu suficient de-aproape pot ei sa treaca. Altfel…

  Zi si tu: cum sa se laude ca e un bizon, daca manevrele lui nu sunt condimentate cu riscul unui accident?

 4. Pentru bizoni, “treaba” e tot timpul in modul sandbox: fara cifre, fara informatii care sa-i distraga de la placerea simpla (aproape grobiana) de a conduce.

 5. Mda, din pacate, rubrica va avea suficient material pentru articole…

  Cat despre victime, e trist cand se intampla un accident. Cand, insa, bizonul si cretinul scapa, devine de-a dreptul patetic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *