Copiii betoanelor – 17. Un lider, un sens (partea a treia: Regele a murit… şi atât)

Atât timp cât ai un lider, toate au un sens.
Da, fără Dragoş, multe dintre activităţile cu care ne pierdeam timpul ar fi rămas simple jocuri de copii: cu unii participând, cu unii stând pe margine de teamă să nu fie luaţi în râs, cu alţii stând de-o parte şi boscorodind. Cu el, însă, ne băgam cu toţii, ferm convinşi că pentru asta ne născuserăm.

Într-o vară, Dragoş a plecat la Bucureşti. Era o vreme minunată, cu soare mult şi cer senin, cu elevi în vacanţă şi studenţi plimbându-se de mână pe aleile marelui parc. Era – dar nu pentru noi. Peste colţul nostru de stradă se abătuseră norii şi apatia. Noi, ceilalţi rămaşi în urmă, ne vedeam în fiecare zi, ne întâlneam, mai jucam o tablă şi-apoi ne despărţeam într-o doară. Nu se lega nimic, fiindcă lipsea scânteia care să lege totul… Când, într-un sfârşit târziu de vacanţă, Dragoş s-a întors, am trăit în ultimele zile de libertate toate bucuriile pentru care alţi copii avuseseră nevoie de trei luni încheiate. [Eu am fost atât de bucuros să-l văd, încât la primul joc de table i-am tras un liniştitor 10-0. Liniştitor pentru mine…]
Au mai trecut câteva veri şi Dragoş a plecat iar. Bucureşti, facultate – de data asta era pe bune. Gaşca s-a destrămat în câteva zile, iar curtea – dintr-un organism pulsând de viaţă – a redevenit doar o altă curte, cu asfalt şi cu maşini, cu câte un om pe ici, pe colo, pierdut şi trecător. Copiii betoanelor au dispărut odată cu plecarea lui Dragoş la facultate. Însă, din fericire, povestirea noastră n-a ajuns încă acolo…
Singurul lucru căruia nu i-am găsit niciodată sensul a fost povestea pe care Dragoş şi cu mine am ţesut-o în jurul unei fete. A fost incitant cât a durat, dezastruos când s-a năruit şi absolut fără nicio morală după ce s-a terminat. Însă am făcut-o pentru că eram cu el şi, atât timp cât ai un lider, toate au un sens.

Comments

 1. Sper ca Va Urma..pt ca e intr-adevar palpitant, si zau, cred ca acest Dragos vazut prin ochii tai mi se pare un personaj chiar ff bine descris, desi pana acum mi se pare ca e numai din perspectiva ta, si parca as fi chiar curios sa il cunosc mai bine, poate si din alte perspective, poate chiar a acelei fete misterioase, sau a propriilor lui actiuni concret descrise in timpul conflictului cu tine legat de acea fata, cine stie ?

  Disclaimer: astea NU sunt indicatii editoriale, ci doar asa dorinte si ganduri ale mele legate de aceasta poveste-foileton ff interesanta !

  1. LOL ! Zau daca nu ma milogesc de tine sa-mi oferi personaje masculine cat mai multe si mai bine descrise, dar zau, daca nu m-am gandit, asa la nivelul istoriei literaturii universale de nivel autentic profesionist (ma rog, partea ei citita de mine personal), ca asta e poate chiar o pretentie absurda fata de tine, cand de fapt mi se pare ca in aceasta literatura chiar exista relativ destule PUTINE personaje masculine descrise asa mai pe placul meu comparativ cu cele feminine asupra carora chiar s-au aplecat destui de multi scriitori profesionisti, (atat de sex masculin cat si de sex feminin), chiar destul de atent si constiincios la nivel de detaliu ff fin psihologic si de dezvoltare, etc. !

   Zau, ce personaje masculine descrise mai nuantat-detaliat acatarii si cat de cat mai realist stie cineva de undeva asa la prima mana ? Ca ori e orfan sarman exploatat de Dickens sau Zola, ori e arivist parsiv de Filimon si altii, ori e de obicei militar sau marinar in lupte sau activitati stressante continue departe de casa de diversi, ori acuzat pe nedrept sau de-a dreptul ratacitor prin diverse pustietati existentialiste, sau in final triumfator asupra adversitatii unor dusmani ca Contele de Monte Cristo.

   Chiar DORESC sa imi ofere cineva un exemplu placut si cat de cat mai obisnuit normal comun de personaj masculin literar sa stiu si eu de el, si nici macar nu cer sa fie neaparat cu Happy end, ci End mai mediocru sau chiar in coada de peste…daca ai stii ce sperante imi fac chiar fata de personajul Dragos, numai si cand am vazut mentionat de tine acea posibila lipsa de sens si lipsa de concluzie morala a acelui conflict spre sfarsit, mai sus…TOCMAI asta vreau de la el ca personaj, dar il mai vreau si pe diverse fete/din diverse perspective…zi si tu macar ce inaltime si greutate are, ce culoare de par si de ochi, ca sa am si eu la cine sa incerc sa visez la noapte, sau chiar sa pot sa emulez si eu ca posibil role model pt perfectionare personala cat de cat mai realista, (ca zau eu nu sunt militar/marinar si nici nu am fost copil sarman sau exploatat sau exploatator de oameni, nici acuzat pe nedrept/discriminat/hartuit asa la nivel real serios de nimeni, nici eu pe altii, desi poate ca i-am enervat pe destui, dar zau daca am facut-o expres, plus sunt prea lenes ca sa fiu eu de tip parsiv manipulator de oameni, si total neatent daca m-o manipula altcineva pe mine, ca nici nu-l observ, ca am ADHD). E OK, ma gandesc, ca acest Dragos sa fie, pe viitor si in perspectiva, si leader mai simplu de nivel sef de birou, nu e nevoie sa fie de nivel de leader de natiuni.

  2. Indraznesc chiar sa cer sprijin politic personal de la cititorii de sex feminin contemporani, care, zau, sincer sper ca s-au saturat si ele fie de Fat Frumos, (care repet inca o data, just in case, NU are rol de a forma cuplu stabil pe termen lung concret cu personajul Ileana Simziana, ci acea Ileana Simziana este doar una din animele lor personale, partea lor personala mai artistic sensibila, asa mai yang, in destule basme non-romanesti si non-frantuzesti nici macar ne-existand o Cosanzeana sau o printesa, decat total separat ca personaj autonom in ALTE povesti sau basme de ex rusesti, fata de personajul Fat Frumos, iar Zmeul e un fel de umbra sau parte proprie tot a lui Fat Frumos de care le e teama si pe care trebuie sa o invinga, sau e pur si simplu o tema scolara sau un proiect de serviciu, NU seful, pe care trebuie sa isi dovedeasca competenta sa il rezolve), fie de personaje masculine de tip erou BUN salvator al cuiva anume, (spre deosebire de personajul masculin RAU exploatator sau chiar criminal agresor al altcuiva anume)…sper sa fiu inteles acum si nu acuzat ca am cumva ciuda sau invidie pe Fat Frumos, la nivel poate de posibila competitie cu fetele pe Fat Frumos, de gen strugurii sunt acri, sau chiar mai rau, sa le pacalesc pe ele ca sa il fur eu pt mine personal pe Fat Frumos, pt ca eu personal NU am ciuda pe Fat Frumos, il recunosc ca personaj important si autentic complex chiar realist, (chiar daca apare in basme), si chiar am impresia destul de sincera ca l-am si vazut cu ochii mei personali de cateva ori intrupat in carne si oase, si chiar am fost satisfacut + recunoscator de acea oportunitate de a-l zari eu personal, ATAT, doar de a-l vedea, miscandu-se si respirand, viu, ca un om, in fata ochilor mei, efectiv de la cca 1,5 m distanta, pt ca eu nu as indrazni NICIODATA sa ma apropii mai tare de cineva asa chiar ca Fat Frumos.

  3. …si nu as indrazni sa ma apropii mai tare nu doar pt ca as fi intimidat de frumusetea lui (ceea ce este realist ca as fi oricum, pt ca orice om obisnuit este impresionat si oarecum intimidat de frumosete reala), dar chiar si la nivel de judecata rationala, observandu-l pe el de cate ori l-am vazut intrupat in cativa diversi, ca el este intr-adevar un personaj sau chiar om de sex masculin, autonom, independent, cu visele si gandurile si motivatiile lui proprii, totodata realist mai mult ca sigur predominant inclinat heterosexual, deci interesat de reproducere si mentinere de specie, si, de fapt, nici NU e chiar asa de nivel de minoritate, (deci chiar e gasibil in lume destul de frecvent), insa ff simplu nici pe departe posibil interesat de vreo interactiune cu mine, nici macar profesionala sau chiar personala, fie la nivel educativ, (ne-avand ceva specific deosebit de important sau nou sau chiar util pt mine sa imi comunice el mie), sau de vreun business de troc real cu mine, nici macar ca relatie comuna de prieten de bautura sau socializare de de-stress, ci poate doar cel mult, ca business de nivel promo imagine proprie si poate sustinere politica si din partea mea…deci efectiv nu am MOTIV sa interactionez eu in real life cu Fat Frumos intrupat, si nici el cu mine in mod special, (mai ales ca recunosc ca eu sunt ala in minoritate chiar si fata de nr posibil de reprezentanti reali ai lui Fat Frumos de pe glob, nu numai din fata ochilor mei personali, ca doar nu sunt total tampit).

  1. Din pacate, nu.
   La scurt timp dupa plecarea lui la facultate, si mama lui s-a mutat din bloc – apartamentul fiind vandut si transformat intr-un cabinet psihologic.

   Asta e tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *