Crezul românesc

th_NoChanceNoChancePacientul: Doctore, m-am întors la dumneavoastră fiindcă sunt bolnav şi reţeta pe care mi-aţi prescris-o data trecută n-a avut niciun efect. Am luat medicamentele alea degeaba.

Doctorul: Nu-i nimic, îţi scriem imediat altă reţetă. Îţi dăm alte medicamente.

Şi dacă nu mă vindecă nici astea?

Nu-i nimic, îţi mai dăm.

Şi dacă, Doamne fereşte, se înrăutăţeşte treaba?

Nu-i nimic, îţi mai dăm.

Şi dacă, ferit-a sfântu’ şi Maica Domnului – cu toţi îngerii lor, mor?!

Nu-i nimic, îţi mai dăm…

Cupletul de mai sus, împreună cu memorabilul laitmotiv al revoluţiei din ’89 – Mircea, fă-te că lucrezi! – descriu foarte bine realitatea românească, sunt un fel de Crez al zilelor noastre. Astăzi am înţeles asta… De fapt, o ştiam de mai de mult, însă astăzi am avut certitudinea acestei evidenţe [ambiguitatea exprimării este intenţionată]… Din motive de etică profesională, nu vă pot relata circumstanţele în care s-a produs revelaţia, dar nu trebuie decât să vă uitaţi în jur şi o să înţelegeţi la ce mă refer:

Lucrurile făcute doar ca să zicem că le-am făcut, doar ca să punem undeva o bifă, sunt peste tot în jurul nostru: de la asfaltarea în doru’ lelii a străzilor ciuruite, până la banii irosiţi pe aparatură medicală de ultimă generaţie, lăsată în uitare şi nefolosită din cauza managementului deficitar al spitalelor româneşti…

Nu-i de mirare că nimeni (aproape) nu ne mai dă nicio şansă…

Comments

  1. M-ai lovit la punctul nevralgic! si pe la noi e la fel, se face profilaxie cu doua antibiotice odata9ca poate unul se nimereste sa fie bun), se dau medicamente cu pumnul fara sa se tina cont de interactiunea dintre ele si se recomanda ce e mai scump si mai “de firma’ desi componenta e aceeasi cu a altui medicament ieftin autohton.De aparatura ce sa mai zic! A achizitionat spitalul acum 2 ani un laparoscop performant si nici nu s-a dat folia jos de pe el caci niciunul din chirurgii nostri nu a vrut sa faca specializare…O lupta intre orgolii si nepasare din care pierd bolnavii.

  2. Pai asta e eterna problema nationala romaneasca, nu? Cum zicea unchiul cutare in La Medeleni: moldoveanul nu coase nasturele pana nu se rupe. Chestie pe care eu am inteles-o ca pe un “merge si asa”. Adica romanul nu e riguros dar e inventiv. Ma rog, generalizez, dar merge, ca si tu ai facut-o :).

  3. foarte important este sa vezi in asta un model negativ si in momentul in care ai ocazia sa schimbi ceva prin comportamentul tau, sa nu te lasi sugrumat de caracatita si sa schimbi.
    Si sunt oameni care au incercat si le-a iesit.

    Eu am intalnit si politisti cinstiti, si doctori scoliti si dentisti ok. Nu toti sunt asa.
    Statistic vorbind insa, majoritatea este descrisa de tine. Si se aplica mai peste tot.

  4. Poi asa e la noi te duci la doctor pentru o boala si ala te indoapa cu pastile ca pe porcul de craciun si plus pana in final te faci bine observi ca ai dat o caruta de bani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *