Discriminare

Dacă nu se răstoarnă, căruţa cu proşti înţepeneşte în mijlocul drumului.
Cică nu se cade să generalizăm despre unii că sunt şoferi proşti, iar alţii şi mai proşti. Dar dacă chiar aşa sunt?…

Mă rog, se cade ori nu se cade, eu îmi menţin părerea – huliţi-mă, urâţi-mă, scoateţi-mă din blogroll-uri, acuzaţi-mă de discriminare, nu-mi pasă: şoferi mai proşti decât cei din Neamţ încă nu am întâlnit.
De cele mai multe prea multe ori când sunt în trafic şi apare un incident care mă afectează direct, la origine este o maşină cu numere de Neamţ – astfel încât nu mai cred în simple coincidenţe.
Cel mai recent exemplu – astăzi, la Metro, când un brav specimen s-a gândit c-ar fi cel mai nimerit să parcheze în mijlocul căii de acces spre parcarea acoperită.
 
O să-mi spuneţi, poate, că individul e începător (vezi “lacrima” de pe lunetă) şi nu şi-a dat seama. Don’t bother, nu e un argument valabil. Nu trebuie să ai permis de când lumea ca să înţelegi că, oprindu-te în mijlocul drumului, devii un obstacol pentru ceilalţi. Tot ce-ţi trebuie e puţin bun simţ.
Cireaşa de pe tort a constituit-o însă reacţia unei tanti de la Intrare Clienţi, când i-am semnalat problema şi, totodată, coada care s-a creeat în spatele maşinii parcate aiurea:
Păi şi? Ce vreţi să fac eu?… Adică… Ăăă… Eu nu pot să fac nimic. Parcarea se face pe răspunderea clientului.
Poate n-aţi înţeles: cineva a lăsat o maşină fix în mijlocul căii de acces, astfel încât nu se mai poate parca nicăieri. S-a format deja o coadă de maşini, pentru care e mult mai simplu să meargă înainte – dacă se mişcă ameţitul ăla de-acolo – decât să dea fiecare şofer înapoi… Anunţaţi frumos prin staţie să vină individul şi să-şi mute maşina. Uitaţi numărul.
Tanti nu e foarte convinsă. Ridic din umeri şi mă întorc spre parcare, să recuperez maşinuţa albă rămasă şi ea nefiresc, lângă un stâlp. Când ies din clădire, mă întâmpină un cor de claxoane şi înjurături, născute dintr-o busculadă de vreo 6-7 maşini, fiecare şofer bruftuluindu-l pe cel din faţă că nu se mişcă.
Îi bat în geam unui tip, îi spun că nu se poate înainta din cauza unei maşini parcate, iar el pune în funcţiune telefonul fără fir. Răstimp în care îmi iau maşinuţa şi o strecor în singurul loc accesibil fără a muta întreaga coadă din loc: culoarul de acces spre intrarea în magazin. O lipesc cât se poate de o margine, astfel încât oamenii să poată trece totuşi cu cărucioarele, şi dau să cobor, moment în care un angajat Metro se înfiinţează la portieră:
Nu puteţi parca aici – blocaţi intrarea. Vă rog să mutaţi maşina.
Cobor, îl bat pe umăr şi-l trag deoparte din ploaie:
Domnul meu, să vă explic:
Unu la mână, pe lângă dumneavoastră tocmai trece o doamnă durdulie cu un cărucior şi văd că are loc destul.Doi la mână, nu ştiu cum aş putea muta maşina în condiţiile în care calea de acces este blocată. Şi trei la mână, cred că n-aţi înţeles care este, de fapt, problema, de-am ajuns să parchez tocmai aici.
Vă las să vă dumiriţi.
Din privirile omului, îmi dau seama că adună de zor unu şi cu doi şi cu trei. Îmi văd de drum şi intru în magazin. Câteva minute mai târziu, venind de undeva de deasupra raioanelor, o voce feminină – încă nu foarte convinsă – îl cheamă pe şoferul blestemat de o parcare întreagă să-şi mute maşina.
Deci, pân’ la urmă, aritmetica nu-i chiar aşa de grea.

Comments

 1. Eu mi-am facut un obicei de a ma uita intotdeauna cand merg la supermarket la locurile destinate persoanelor cu handicap… sant mereu pline ba de taxi-uri, ba de limuzine de lux… iar unii “inteligenti percheaza peste doua locuri ca sa aibe spatiu suficient… eu si pa astia care parcheaza pe locurile pentru cei cu handicap i-as arde de sa nu se vada :((( !

  1. Pai Florine, handicapul psihic nu se pune? Adica n-are drept la parcare :)). Stiu ei ce stiu! Ce? Tu cand treci pe langa locul ala de parcare ocupat de BMW nu zici “idioti!”? Iaca…au handicap psihic si isi merita locul 😛

 2. Mai…ai luptat si ai biruit! Dar n-ai incercat macar de forma sa vezi daca (ca tot era incepator) se poate impinge putin masina intr-un loc mai nasol? In Rusia chestia asta era rezolvata de soferii de la coada aia care astepta. Probabil devenea si chestie cu un milion de hituri pe youtube. Romanii sunt grozav de politicosi. Ce-ar fi patit boul ala…

 3. Eu zic ca e vorba doar de nesimtire. Sunt convins ca acel individ stia sigur ca n-are voie sa parcheze acolo. Dar… o fi vreun buric de Pamant de-si permite.
  De fapt isi permite pentru ca I SE PERMITE. Daca ar primi amenda dupa 5 minute de la parcarea neregulamentara a masinii, nu ar mai face-o inca o data. Nici o societate din lume nu se bazeaza pe bunul simt, ci pe legi si reguli.

 4. O tipă obişnuia să-şi parcheze Tico(i)ul lângă intrarea unui depozit, trăgând şi frâna de mână. Într-o zi, l-a găsit mutat de acolo.

  Doreii de la depozit au trecut 2 bare de fier pe sub el, l-au ridicat ca pe o targă şi l-au mişcat din loc 😛

  ~Nautilus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *