Drift (2013)

drift

Filmul: Drift
O producţie: Australia, 2013
Gen: Dramă
Durata: 1h 53min
Regia: Ben Nott, Morgan O’Neill
Actori: Sam Worthington, Lesley-Ann Brandt

 
Despre ce e vorba?
În anii ’70, în Margaret River, un orăşel adormit de pe coasta de vest a Australiei, Andy şi Jimmy Kelly, fraţi şi surfer-i pasionaţi, îşi încep propria afacere cu echipamente sportive dedicate surfing-ului. Dar capacitatea de a îmblânzi unele dintre cele mai periculoase valuri din lume nu este îndeajuns pentru a sparge barierele unei societăţi conservatoare. Fraţii au probleme în a obţine un credit de la bancă, probleme cu traficul de droguri al unei bande locale de biker-i, probleme cu fetele, precum şi episoade de frică existenţială.

Cine joacă?
Un film cu şi despre australieni, aşadar nu foarte multe nume cunoscute: Sam Worthington (afişând o nouă freză sălbatică) şi Lesley-Ann Brandt (Naevia din Spartacus).

Cum mi s-a părut?
Drift e un film rupt în două.

Pe de o parte, cinematografia este senzaţională. Scene acvatice sunt filmate în întregime “pe viu” şi niciunul dintre valurile uriaşe nu a fost “testat” în prealabil pe computer. Acţiunea este energizantă şi, totodată, terifiantă prin realismul ei. Toate cascadoriile sunt executate chiar de protagonişti – fraţii Kelly (Xavier Samuel şi Myles Pollard) şi prietenul lor JB (Sam Worthington) –, astfel încât senzaţia de pericol şi puseul de adrenalină sunt nedisimulate. Totul este real, primejdia există, iar secvenţe precum fuga celor trei din faţa unui val-monstru, într-o barcă pneumatică, nu au nimic trunchiat în ele.

Pe de altă parte, filmele inspirate din lumea sporturilor (extreme), au un tipar destul de previzibil: în competiţia cu cele mai periculoase încercări (valuri), şi împotriva tuturor şanselor, apare un outsider ce răstoarnă toate aşteptările. Deşi ar fi fost de dorit ca Drift să adere mai mult la acest scenariu, alocând timp suplimentar scenelor din apă, filmul este mult mai static, concentrându-se pe culisele pornirii unui business de la zero. Deşi e interesant de urmărit modul cum problemele fraţilor Kelly – pornind de la desenarea unor plăci noi, până la întocmirea unui plan de afaceri funcţional – îşi găsesc rezolvarea, scenele respective trag filmul în jos.

Când acţiunea trenează, actorii sunt cei care menţin interesul spectatorului. Atât Samuel şi Pollard, cât şi Worthington sunt fani ai sporturilor nautice, astfel încât interacţiunea lor este naturală şi proaspătă – cu condiţia să treci peste bolovănosul accent australian şi numeroasele elemente de jargon.

Limbaj: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Până la orice fel de griji legate de un limbaj licenţios, marea provocare din Drift o constituie modul de a vorbi al australienilor, cu expresiile sale specifice.
Violenţă: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Chiar şi un orăşel liniştit de coastă îşi are agitatorii lui, de data aceasta în persoana unui fost puşcăriaş, un bătăuş mai degrabă supărat ca lumea se învârte şi fără el, drept pentru care dă peste cap petrecerile hippie de la malul oceanului.
Sex: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
După cum spuneam, pentru un film plasat în lumea hipioţilor şi a surfer-ilor, lui Drift îi lipseşte acţiunea.
Alcool, droguri: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226
Drogurile încurcă şi descurcă soarta protagoniştilor, dar mesajul este evident unul negativ: dacă drogurile uşoare (în speţă haşişul indonezian) pot fi sufletul unei petreceri hippie, cocaina şi heroina nu reprezintă decât complicaţii nedorite, cu urmări dintre cele mai grave.

Concluzia
Deşi plasat în lumea sporturilor extreme, filmul are o evoluţie extrem de lentă, cu prea puţine scene acvatice. Dar, pentru cele care sunt, cinematografia este superbă şi cred că va mulţumi orice pasionat de natură neprelucrată de mâna omului. Aş spune că Drift este peste Chasing Mavericks.

Nota per ansamblu: &#8226 &#8226 &#8226 &#8226 &#8226

Comments

  1. Sam Worthington este un actor foarte bun. Inca nu am vazut filmul acesta pentru ca nu stiam de el, dar o sa imi fac timp sa il vizionez. 😀

    1. Pana acum, rolurile lui Worthington n-au avut suficienta forta dramatica. In rest, tipu’ e simpatic. In Terminator Salvation chiar mi-a placut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *