Drive (2011)

Acţiune în slow-motion.
Încep prin a vă spune, din capul locului, că Drive este unul dintre puţinele filme care m-a captivat anul acesta.
Motive? În primul rând, atmosfera. Acţiunea se petrece în zilele noastre, dar feeling-ul este clar de ani ’70. Şi pentru că Ryan Gosling este un actor încă nedescoperit pe deplin, interpretarea lui nu face decât să accentueze infuzia retro.
Apoi, cinematografia. Drive este un film cu maşini, împuşcături şi oameni care mor – deci, conform teoriei, aparţine genului de acţiune, atât de saturat astăzi de explozii şi efecte speciale care estompează complet firul narativ. Însă, în realitate, Drive este seducător prin slow-motion-urile sale, care transformă sângele şi violenţa în nişte pretexte pentru câteva cadre de excepţie.
Iar coloana sonoră, gândită de Angelo Badalamenti (Twin Peaks, dacă altceva mai recent nu vă vine în minte) într-un registru amintind de Daft Punk şi Tron: Legacy, topeşte totul într-un melanj în care nu ştii dacă să reacţionezi la tipul din lift, care-i calcă în picioare (literalmente) faţa unui nefericit, ori la cadrele fantomatice ale oraşului, noaptea.
Pe scurt, Drive este o cursă de urmărit cu ochii larg deschişi şi cu boxele date tare.

Comments

 1. “Transporter” cred ca s-ar fi pretat la o asemenea abordare; de “Fast & Furious” ma indoiesc – filmul ala (oricare dintre ele) nu s-a luat niciodata in serios.

 2. Zici ca merge si vazut de… mine? Tot caut filme bune dar nu prea dau de “critici” care sa-mi poata recomanda ceva. Eu anul acesta am vazut doua filme care m-au “prins”, si anume Limitless si In Time care e un pic traumatizant… nu spun asta din cauza ca actorul principal e Justin Timberlake 🙂 ci din cauza ideii filmului in sine. In noaptea de dupa vizionare, visam ca fugeam de zor pentru ca aveam atatea de facut dar nu mai aveam timp…

 3. Da, sunt convins ca-ti va placea “Drive”. Doar sa faci exceptie de scena din lift, cand driver-ul ii zdrobeste teasta unuia.

  M-ai facut curios legat de “In Time”…

 4. Si uite asa am descoperit ce film o sa vad in seara asta :). “Conan the Barbarian” n-as putea spune ca m-a impresionat. Jason Momoa (pe care am avut “onoarea” sa-l descopar in Stargate Atlantis)in rolul lui Conan mi s-a parut neinspirat. Adica pare potrivit pentru acest rol doar pentru ca fizicul lui se incadra. In rest? Dar asta e doar parerea mea… [Brainless]

 5. @ Casa cu nuci & Brainless: Cum-necum, m-am uitat aseara la “Conan the Barbarian” – complet dezamagitor. Singura surpriza a fost sa-l aud pe Momoa vorbind – in “Game of Thrones” a fost mult mai convingator decat in “Conan”, insa n-am crezut ca si vorbeste :))) Aaa, da, si Ron Perlman e arhetipul rolurilor de baiat suparat, nu prea citit, insa cu experienta de viata…

 6. Imi pare tare rau ca Drive nu a luat mai multe premii la Oscar sau Globurile de Aur. Eu am fost de-a dreptul impresionata de regie, coloana sonora, Ryan Gosling. Genial fiml!

  1. Vad ca m-ai luat la rasfoit… Da-i inainte!

   Nu am avut acces la net in ultima perioada, asa c-am sa-ti raspund imediat ce ma pun la curent cu ce s-a mai intamplat pe-aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *