Ei merită România (?)

Când n-ai timp nici să respiri, darămite să produci o idee originală de articol, mai tragi cu ochiul pe la alţii.
Cei de la Gândul (printre alţii) au zilele astea o campanie numită Ei merită România, care şi-a propus să-i confrunte pe cititori cu “poveştile unor oameni cu adevărat excepţionali, poveştile unor luptători, ale unor români – din cei 19.042.936 câţi mai sunt în ţară – care nu se lasă prinşi în statistici. Care nu se dau bătuţi, care nu spun nu se poate”.

Am citit câteva dintre articole şi, într-adevăr, este vorba despre nişte poveşti de viaţă care bat “la fundul gol” filmul.
Şi, tocmai pentru asta, îndrăznesc să spun că, de fapt, ei nu merită România. Ei nu merită nepăsarea unui sistem găunos, burlesc şi impotent, nu merită ignoranţa unei societăţi care promovează tot mai mult incultura şi parvenitismul, nu merită să îndure greutăţile unui trai condamnat de o lipsă elementară de civilizaţie.
Ei nu merită România asta.
Ei merită o Românie mai bună, o Românie care să înveţe din încăpăţânarea lor de a nu se da bătuţi, o Românie care să admită că modelele nu vin doar sub forma unor busturi siliconate, ori a unor maşini tunate până la ridicol.

Comments

  1. Nici noi nu meritam Romania asta! Noua ni se cere sa ne facem treaba constincios si pe salariu de nimic iar cei care ne-au cersit votul isi fac averi si nu se mai uita la cei mai necajiti.Sau poate ca ne meritam pedeapsa, pentru ce am votat si pentru ca n-am luat atitudine cand au inceput sa ne calce in picioare.Am tacut cand trebuia sa urlam si am plecat capul cand trebuia sa fim semeti.

  2. Eu zic altfel. In mod nmormal, acestia ar trebui sa fie modelele noastre, nu ceea ce vedem la televizor, ceea ce ni se prezinta ca fiind valoare. Astfel sistemul nostru de valori s-a rasturnat, ajungand sa fie ridicol.

  3. Mai eu zic ca toti sunteti asa doar ca nu o vedeti. Politicienii vostrii nu-s mai rai sau mai prosti. Nici macar mai idioti. Dar din ce-am vazut eu de ani buni de zile, aveti o adevarata pasiune pentru auto-flagelare. Am vazut cu ochii mei romani spunand occidentalilor cazuti in prostatie de admiratie, ca nu e cazul sa fie admirati, ei sunt romani deci idioti nemeritorii. Eu zic ca undeva e un mecanism de spalare de creieri care face ca multi romani, indiferent cat ar fi de buni sau exceptionali, sa aiba complexe de inferioritate. Si mecanismul asta e cu atentie intretinut. Sunteti grozavi, eu doar sper sa prind clipa cand veti constientiza si voi asta.

  4. Depinde cu ce asociezi Romania. Daca Romania = scursuri, hoti, etc… ei nu o merita. Daca Romania e tara unor elite, a unor luptatori sau pur si simplu a unor oameni de bun simt si nevoiasi inseamna ca o merita. Cam asta cred si guvernantii nostri, ca Romania si statul sunt ei.

  5. Dar ce Romania e cu adevarat un “premiu”, o “slujba”, sau chiar o “persoana”, ca sa zici ca o meriti sau nu, sau ca meriti sa fii intr-o relatie cu ea sau nu ? In plus, eu cred ca exista o confuzie intre patriotism si sistemul politic/economic/administrativ al tarii…poate de pe vremea RSR cand patriotismul era asociat cu leadershipul PCR + datorita tendintelor politicienilor dintotdeauna sa faca aluzie la faptul ca ei se pricep sa-si iubeasca tara mai mult si mai bine decat toti…totul devenit acum si mai ridicol din cauza ca lumea, (inclusiv unii jurnalisti), au inceput sa-si inchipuie ca “adevarati” patrioti pot fi considerati numai cei care voteaza cu unii sau cu altii, sau chiar cei care nu voteaza de loc. E o chestie de imaturitate zic eu, si sper sa se rezolve in cca 250 de ani, daca se va mentine pacea in regiune + daca se introduc in scoli cursuri mai calitative de predat patriotismul separate de cursurile de invatat mecanismele democratiei sau ale sistemelor politic-administrative, plus desprinderea materiei economie de materia geografie si trecerea geografiei alaturi de istorie, poate si in paralel cu reorganizarea Min Turismului si al Dezv Regionale prin desprinderea dept dezvoltarii regionale de dept turismului, si transformarea dezv regionale in simpla agentie consultativa, ca ea trebuie si la transporturi si la agricultura si la finante, nu neparat numai la turism. De altfel nici pt turism nu trebuie un intreg minister, poate si ala sa fie transformat in simpla agentie consultativa, asa cum era ONT-ul mai inainte.

  6. Degeaba ne plangem pe la colturi ca asta nu este tara pe care o vrem, daca nu facem nimic sa imbunatatim calitatea vietii, sa luptam pentru cee ce ne dorim. Tara asta este a noastra si ar trebui sa o ingrijim, sa o iubim, chiar daca nu reprezinta perfectiunea.

  7. Cate vreme “plangem” doar in virtual si nu suntem capabili sa iesim cu totii, sau macar cat mai multi in strada cand avem nemultumiri…nu stiu despre ce vorbim…
    Cred ca Romania merita altceva…de fapt… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *